Now Reading
Cum să alegi cel mai bun vin. Sfaturi valoroase de la un specialist [EXCLUSIV]

Cum să alegi cel mai bun vin. Sfaturi valoroase de la un specialist [EXCLUSIV]

Pahare de vin / Foto: Maksym Kaharlytskyi - Unsplash

Se apropie sărbătorile, iar de pe masă nu trebuie să lipsească vinul. Cum îl alegi pe cel mai bun și cum poți fenta capcanele comercianților-șarlatani, a explicat Cezar Ioan – specialist în vinuri, în exclusivitate pentru MrNews.ro

Iată aspectele de care trebuie să ții cont atunci când mergi în magazin după vin, dezvăluite de Cezar Ioan, jurnalist la Vinul.ro:

„Trebuie să citești bine eticheta, să te uiți la ce scrie acolo: categorie de dulceață (de la sec la dulce), tărie alcoolică, soi, zonă de origine, treaptă de calitate exprimată pe de-o parte prin însemnele reglementate legal (menționarea Denumirii de Origine Controlate sau a Indicației Geografice constituie în sine o dovadă că vinul respectă un caiet de sarcini anume) sau pe de altă parte, prin puncte. Să te uiți la vârsta vinului. Să folosești toate aceste repere ca să alegi, pentru că fiecare știe cât de cât ce-i place în general și ce nu sau ce i-a plăcut la un moment dat și vrea să mai încerce.

Determinarea calității unui vin, după momentul achiziției:

– Aspectul vinului trebuie să fie limpede, strălucitor, „sănătos” (să nu aibă pâcleli, băloșiri, mătuiri – ca la orice lichid; apropo, micile cristale asemănătoare celor de zahăr nu sunt un defect, sunt cristale de tartrați naturali din vin, ele nu afectează aromele și gustul vinului);

– Mirosul trebuie să fie, la rândul lui, curat, plăcut și perceptibil. Ca la orice aliment, mirosul ne arată dacă merită sau nu încercat. Dacă miroase respingător (carton ud, a câine ud, transpirație, mucegai), trebuie evitat. Dacă miroase agreabil, urmează etapa degustării;

– Gustul trebuie să fie și el curat și pe cât posibil complex, să nu aibă o singură „dimensiune” (cum are, de pildă, sucul din struguri – singurele lucruri pe care le simți sunt gustul de strugure și senzația de răcoritor), ci să aibă și o textură plăcută (non-abrazivă), arome gustative care amintesc de alte fructe, să nu usuce gura excesiv șamd;

– La final, impresia generală trebuie să fie una plăcută, de vin echilibrat, în care nu predomină o singură caracteristică (acru, amar, dulce, iute etc) și de cât mai lungă durată posibil (vorbim de secundele de după înghițire)”.

Cezar Ioan, expert în vinuri
Cezar Ioan, expert în vinuri
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top