Cum dau gaură în perete de beton. Ce fel de scule îmi trebuie

Amenajarea casei presupune, de cele mai multe ori, un consum semnificativ de energie, timp și bani. Pentru un rezultat cât mai eficient, trebuie să identificăm cele mai bune soluții. Pereții de beton dau mari bătăi de cap celor care vor să-și amenajeze singuri locuința, când vor să-și monteze o piesă de mobilier sau un tablou.
De regulă, pereții locuințelor sunt din beton, cărămidă (plină sau cu goluri) sau BCA. Există și pereții de lemn, în special pentru cabanele de munte. Betonul este cel mai dur dintre toate, deci cel mai dificil de găurit dacă vrei să bați un cui în el ori intenționezi să introduci niște dibluri, după ce operezi cu o bormașină obișnuită.
Ce scule trebuie pentru găuri în pereții de beton
Cuiele se vor îndoi, iar burghiul bormașinii se va dovedi ineficient la un perete de beton și se poate chiar rupe. În acest caz, poți rezolva problema cu un ciocan rotopercutor sau cu o bormașină cu percuție și burghiu pentru beton armat.
Ciocanul rotopercutor și bormașina cu percuție se pot găsi în comerț la prețuri accesibile, 200-400 de lei.
Beton vs cărămidă vs BCA. Avantaje și dezavantaje
Betonul este compus din apă, ciment și agregate. Există și varianta beton armat, care conține și oțel. Betonul armat se utilizează prin turnarea în cofraj a betonului peste o structură schelet de bare din oțel. Printre avantaje se numără faptul că nu suferă modificări foarte mari în urma temperaturilor și umidității, accesibil la preț, versatil, costuri de mentenanță aproape de zero, rezistență foarte bună în caz de incendiu, oferă protecție împotriva radiațiilor, are proprietăți fizico-mecanice superioare celorlalte materiale de construcții. Printre dezavantaje se numără faptul că este un slab izolator termic, ce necesită termoizolație suplimentară, greutatea mare poate duce la diverse complicații în timp, iar în urma fisurilor, armătura poate fi expusă și se poate oxida din cauza fisurilor.
Cărămida izolează bine, este un material ecologic, confecționat din argilă și ardezia, se înreține ușor, este rezistent și mai moale decât betonul, este mai ieftină decât betonul, raportat la metrul pătrat, la fel și manopera. Este mai puțin rezistentă decât betonul în urma unui impact fizic și din punct de vedere fonic.
BCA-ul se utilizează de cele mai multe ori pentru pereții interiori ai unei locuințe, dar și pentru cei exteriori, atunci când vine vorba despre case. Este rezistent la foc și umezeală, dar nu se recomandă pentru zonele de munte, pentru că nu reține foarte bine căldura, a o capacitate scăzută la izolare. BCA-ul este cel mai puțin dur material dintre cele 3 menționate.