Now Reading
Cravata și papionul. Cum să le porți corect, în funcție de context [GALERIE FOTO]

Cravata și papionul. Cum să le porți corect, în funcție de context [GALERIE FOTO]

Cravata, papionul sau cămașa descheiată la primul nasture pot reprezenta soluții inspirate și, totodată, printre cele mai proaste. Totul depinde de ocazie și de ansamblul ținutei. 

Cravata

De cele mai multe ori, detaliile fac diferența, iar o cravată corespunzător asortată, confecționată dintr-un material natural, reprezintă un exemplu în acest sens. Cravata este un mare simbol al masculinității și are dublu rol: cel funcțional, de a ține împreună gulerele cămășii și cel estetic, de a aduce plus valoare ținutei.

Joe Biden, unul dintre cel mai bine îmbrăcați lideri politici din lume

De asemenea, cravata este o piesă vestimentară ce trebuie aliniată după anumite reguli. Mai precis, culoarea și modelul trebuie să fie în armonie cu costumul și celelalte componente ale ținutei. Poți purta cravată și la o ținută business, și la un cocktail, și la o nuntă sau la o ocazie casual. Culoarea cravatei trebuie aleasă, în mod obligatoriu, în funcție de culoarea cămășii, respectiv a costumului. Pentru o cămașă simplă, albă sau roz pal de exemplu, se recomandă fie o cravată simplă, fie una cu dungi. În cazul unei cămăși în dungi, aceasta se va asorta cu o cravată monocromatică. Evită seturile de tip cravată + batistă, pentru că exprimă kitsch.

Neapărat trebuie să știi să-ți faci singur nodul. Sau mai bine spus, nodurile, pentru că există mai multe tipuri: double, windsor, half windsor.

Papionul

Spre deosebire de cravată, papionul este un accesoriu exlusiv formal. Se pretează la ținute de gală, foarte elegante. Papionul trebuie să fie confecționat din mătase și poate fi alb sau negru, niciodată colorat. Papioanele colorate sunt acceptate în culturi restrânse, la copii ori în spectacolele de circ, dacă ești clown. În România, papionul și cravatele cu personaje din desene animate purtate la evenimente formale, sunt doar un kitsch.

Papionul, una dintre piesele vestimentare preferate ale lui Ion Rațiu

Poți purta un papion colorat, dar nu la ținute white tie sau black tie. De exemplu, la un costum din bumbac american (seersucker suit) sau din lână, gros (tweet suit). Dar acestea sunt excepții.

Evită chinezăriile, ieftinăturile din materiale sintetice și papioanele prelegate, lipite. Achiziționează-ți papioane din mătase. Învață să le legi singur. E mult mai bărbătește.

Foto: @rampleyandco (Instagram)

Cravata și papionul nu ține cont de „trenduri”

Orice afirmații cu privire la cravate sau papioane, asociate cu „au revenit din nou în trend”, „au reînceput să se poarte”, sunt doar strategii de marketing, manipulare. Cravata și papionul au fost dintotdeauna două piese vestimentare definitorii în garderoba bărbatului și niciodată nu vor înceta să dispară din „trend”, un concept ce are drept unic scop obținerea de profit cât mai mare.

Cine îți va spune că „au început să se poarte din nou papioanele” sau mai rău, „au început să se poarte papioanele colorate la nunți și botezuri”, ori e un șarlatan, ori nu cunoaște semnificația acestei piese.

Frank Sinatra, cu papionul și premiul Oscar

Cămașa descheiată

Într-o ținută smart casual, casual sau chiar business formal, un nasture descheiat la cămașă este o soluție inspirată, cu atât mai mult în zilele toride de vară. Pentru asta, trebuie să ții cont de anumite reguli. Potrivește-ți gulerul cu fizionomia. Dacă ai fața rotundă, lățimea acestuia trebuie să fie îngustă, iar vârfurile ascuțite. Dacă ai fața pătrată, lățimea reverului trebuie să fie medie sau lată. Mai mult, dacă ai gâtul scurt, alege un guler îngust. Dacă ai gâtul lung, mergi cu încredere pe un rever mediu spre lat.

Foto: @rampleyandco (Instagram)

_

Articol realizat de către Andi Miron, publicat și în Evenimentul Zilei, în 2019, completat pentru MrNews.ro în 2020.

View Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top