Costumul negru. Când să-l îmbraci și cea mai comună greșeală a bărbaților

Pentru mulți bărbați, costumul negru format din două sau trei piese, ori pur și simplu dacă vorbim despre un sacou, sunt cele mai practice și mai versatile articole vestimentare. „Se asortează cu orice și se poartă oricând”, asta este convingerea multor reprezentanți ai taberei masculine. Total greșită.
În peisajul autohton ai întâlnit deseori persoane publice îmbrăcate în costume negre. Ai văzut în special politicieni, pentru că ei se îmbracă zi de zi la costum. E o eroare majoră, moștenită de la comuniștii din vremea lui Dej și Ceaușescu, oamenii de vârf ai sistemului, care se îmbrăcau cu costume mai mari cu trei numere, negre sau gri, asortate cu șosete albe și scurte. Astfel, prin mimetism și lipsă de informare, s-a ajuns ca în secolul XXI, costumul negru să fie îmbrăcat ziua la birou, în întâniri de business.
Costumul negru: când și unde
Costumul negru se pliază atât pentru black tie, cât și pentru ținuta de tip business casual (deci mai relaxată, cu un pulover pe dedesubt, cămașa descheiată la un nasture, la gât, pantofi Oxford sau Brogue), smart casual (bluză scoop-neck/maletă, tricou, mocasini, pantofi din piele întoarsă, batistă colorată) sau all black, însă cu o singură condiție: evenimentul să se desfășoare seara, după ora 18:00 – 20:00.
Costumul negru nu se poartă peste zi, decât cu o singură excepție: la înmormântări.
Smochingul, cel mai elegant
Contrar convingerilor din mentalul colectiv autohton, costumul negru oferă mai puțină versatilitate decât costumul bleu marin sau gri. Asta pentru că nu se poartă peste zi.
Cel mai elegant tip de costum este smochingul. Acesta este o ținută elegantă, concepută pentru evenimentele de seară, baluri, dineuri private și publice. Toate, găzduite după ora 20:00, respectiv ora 18:00, dacă vorbim despre anotimpul rece. Smochingul se aliniază codului vestimentar „black tie”, pe care trebuie trebuie neapărat să-l respecți, din moment ce este precizat în invitația evenimentului.
Fondator & editor