Now Reading
Coronavirusul, efecte dezastruoase pentru economie. Previziunile sumbre ale specialiștilor: „Prăbușire fără precedent”

Coronavirusul, efecte dezastruoase pentru economie. Previziunile sumbre ale specialiștilor: „Prăbușire fără precedent”

Coronavirusul a fost tratat superficial în primă fază, în special de statele din vestul Europei. COVID-19 s-a răspândit rapid, iar efectele sunt extrem de puternice în plan medical, social și economic. În acest context, au apărut și previziunile specialiștilor.

Criza cauzată de coronavirus va destabiliza puternic economiile din zona euro și SUA. În cel de-al doilea trimestru al anului, va exista o contracție de până la 30% a economiilor, în raport cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit agenției de evaluare Fitch Ratings, citate de Agerpres. Mai mult, o eventuală revenire la nivelul celei de dinainte de criza coronavirusului ar urma să aibă loc cel mai devreme la finalul anului 2021, mai precizează specialiștii de la Fitch.

Scădere a economiei de până la 30%, în contextul pandemiei de coronavirus

Măsurile de carantină vor determina în viitorul apropiat, deci în perioada aprilie-iulie o scădere severă a activiății economice. Mai precis, Produsul Intern Brut în Uniunea Europeană și SUA ar urma să scadă cu 7-8% comparativ cu trimestrul precedent și cu 28-30% în ritm anual, se arată în raportul Fitch.

„Aceasta este o prăbușire fără precedent a PIB-ului într-un trimestru în timp de pace și este similară cu ceea ce s-a întâmplat în China, în primele trei luni ale anului, când au fost introduse măsuri de carantină pentru cetățeni, iar cea mai mare parte a producției a fost oprită”, susține agenția de evaluare.

Șomajul, marea amenințare în criza coronavirus

Șomajul răspândit va afecta cheltuielile de consum. Specialiștii de la Fitch se așteaptă ca rata șomajului în SUA să atingă un vârf de 10% in trimestrul al doilea, când se vor pierde 10 milioane de locuri de muncă.

Economia s-ar putea relansa mai rapid, prin reducerea crizei sanitare în cea de-a doua jumătate a anului, ridicarea restricțiilor și măsurile de stimulare ale guvernelor.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Pandemia de COVID-19 îți oferă noi oportunități. Mai mult timp pentru citit, pentru scris, pentru urmărit filme și chiar pentru mișcare. Dacă nu ți-ai făcut lista cu filmele și cărțile pe care urmează să le citești, te poți inspira de la Andreea Marin. […]

trackback

[…] Pandemia de coronavirus afectează puternic sectorul agricol. În Marea Britanie de exemplu, fermierii sunt nevoiți să arunce milioane de litri de lapte, din lipsa debușeelor de desfacere, consecință a măsurilor de carantină, informează AFP. […]

trackback

[…] Ionuț Dumitru, unul dintre cel mai bine cotați economiști români vorbește despre criza de coronavirus, care determină efecte puternice în plan medical, social și economic. […]

trackback

[…] terminat cu glumele. Pandemia de coronavirus devine un subiect din ce în ce mai serios, la nivel global. Economiile sunt paralizate, numărul […]

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top