Now Reading
Connect-R, discurs deschis despre rasism și credință: „Îi sunt recunoscător lui Dumnezeu!”

Connect-R, discurs deschis despre rasism și credință: „Îi sunt recunoscător lui Dumnezeu!”

Connect-R, creștin ortodox practicant

Connect-R este unul dintre cei mai îndrăgiți cântăreți din România, care se menține pe prima scenă a muzicii autohtone de aproape două decenii. În plus, Ștefan Mihalache – pe numele său real a reușit să atragă aprecieri prin naturalețea, simplitatea și faptul că s-a ținut mereu departe de scandaluri.

Într-un interviu oferit pentru „Decât o Revistă”, cunoscutul artist a vorbit deschis despre rasism, credință, copilărie și demnitate.

De-a lungul timpului, Connect-R nu s-a ferit să recunoască faptul că aparține etniei rome și nici că este un creștin ortodox practicant, adept al valorilor specifice. În interviul menționat, cântărețul a povestit cum a reușit să treacă peste greutățile din copilărie, în deși provenea dintr-o familie de țigani, săraci.

„Mama lucra ca femeie de serviciu la Institutul de Mase Plastice Pipera. Dar, în afară de asta, mai avea oricum două joburi. Spăla scări de bloc și mai lucra la o cucoană. Am aflat ulterior că acea cucoană era mama artistului Geambașu. Eu cumva mai toată copilăria mea am purtat hainele lui, ale lui Geambașu’, un copil de boier, să zic așa.

Iar tata era tinichigiu constructor. Lucrau foarte mult amândoi. Țin minte că tata și acum îmi spune: ‘Băi, maică-ta m-a lăsat pe mine să fac ce e mai greu. Adică eu te duceam acolo, ea doar te lua’. Și când mă duceau acolo era jale, pentru că plângeam și na, știam că urmează să stau acolo șase zile. Nu-i mai vedeam timp de șase zile și tata îmi povestea că pentru a uita, pe drumul de la tramvai și până la creșă, mă ținea pe gâtul lui, că îmi plăcea mie să stau acolo, și de multe ori făceam pipi pe gâtul lui și era iarnă și îngheța pe spate. Și se confunda lichidul de la pipi cu lacrimile lui, că îl durea inima să mă lase acolo, dar nu avea ce să facă”, a rememorat Ștefan Mihalache.

 

Connect-R: „Cred că ambiția este mult peste talent. Cred că așa lucrează și Dumnezeu”

 

Celebrul artist a subliniat că munca este mult mai importantă decât talentul. Cu ajutorul efortului susținut, a încrederii în propria persoană și a credinței în Dumnezeu, orice succes poate fi atins.

„Eu am mai spus-o, nu este lumea celor care pot, asta este lumea celor care vor.

Cred că ambiția este mult peste talent. Cred că așa lucrează și Dumnezeu, dacă ceri răbdare, nu îți dă o poțiune magică, gen un talent în care tu să ai răbdare. Îți va da, nu știu, lucruri care se rezolvă în timp și atunci așa câștigi răbdarea. De asta cred că ambiția, dorința e chiar mai mare decât putința și cred foarte tare în manifestarea asta a gândului, să crezi foarte tare, ca și Hristos.

Hristos niciodată n-a zis: ‘Eu te-am vindecat’. Zicea ‘Credința ta te-a vindecat’ sau întreba înainte: ‘Crezi tu că pot să te vindec?” Dacă tu nu crezi, nu se întâmplă nimic, fix nimic. Într-adevăr, să zicem poate maeștrii fotbalului sunt englezii, fotbalul s-a născut în Anglia, dar l-au desăvârșit brazilienii pentru că și-au dorit, bine, și că sunt talentați, normal. Unde nu e nimic, nici Dumnezeu nu cere, dar unde e, aia ține de tine, adică ambiția, că asta m-ai întrebat, trece peste talent”, a mai declarat Connect-R.

 

Connect-R: „Am refuzat să apar la Burlacul / Nu aș face nimic împotriva valorilor mele”

 

La un moment dat, cunoscutului cântăreț i s-a propus să participe la emisiunea „Burlacul”, dar a refuzat. Dacă ar fi acceptat, și-ar fi încălcat propriul sistem de valori, a menționat acesta.

„Eu am făcut un anunț la un moment dat, la un radio și am zis așa: Dacă se găsește un impresar să îmi dea cât era atunci salariu, cincisprezece milioane sau zece milioane semnez cu el toată viața, doar să știu că pot să mănânc cartofi și să cânt.

Bineînțeles eram ușor inconștient, îi mulțumesc lui Dumnezeu că nu s-a găsit nimeni sa facă treaba asta, dar cred foarte tare într-un job la care să nu te duci – cum e expresia, ‘la scârbici’. Cred foarte tare în ‘să-ți placă ceea ce faci’ și dacă îți place ceea ce faci, rezultatele vor veni, chiar și banii. Vor veni cu siguranță.

De altfel, mi s-a oferit șansa pentru o sumă foarte mare de bani, aș putea spune că ar fi fost cel mai mare contract din viața mea, să apar la emisiunea ‘Burlacul’ și, pentru că mi s-a spus că trebuie să apar și dezbrăcat, am refuzat total și era cel mai mare contract din viața mea de până atunci și l-am refuzat, pentru că știu că dușmanul binelui e mai binele, pentru că știu că poți să cazi într-o chestie urâtă și nu…

(…) Da, absolut nimic împotriva valorilor mele (n.r. – nu aș face)”, a mai dezvăluit Connect-R.

 

Connect-R: „Cred foarte tare în tot activismul pro-romi, să facem acțiuni pentru educația romilor, dar până la un moment dat”

 

În plus, artistul a vorbit și despre rasism. El susține că aceste comunități defavorizate trebuie sprijinite, „dar până la un moment dat”.

„Vezi, aici este o chestie mai deosebită un pic și anume, cred foarte tare în tot activismul ăsta pro-romi, să facem acțiuni pentru educația romilor, dar până la un moment dat.

Nu cred că asta trebuie să rămână veșnic pentru că, cred că rasismul de exemplu, va dispărea cu adevărat de tot în momentul în care nu vom mai vorbi despre el sub nicio formă. Dar deocamdată, suntem în punctul în care trebuie să ne ajutăm semenii, dar când semenii noștri vor da rezultate și vor fi fruntași în domeniile sociale – în România, cel puțin – gata, trebuie să oprim totul.

Sunt mândru, îi mulțumesc lui Dumnezeu că am aptitudinile astea, cum este și o mică povestioară, un mit despre romi, că atunci când Dumnezeu a împărțit meseriile, Dumnezeu i-a oferit romului o vioară și atunci de-aia ăsta e cel mai mare talent al nostru, talentul artistic, care include toată arta, și meșteșugărească, și ‘muzicănțească’, de asta sunt mândru. Și îmi mai place și felul nostru de a ne exprima dragostea, pentru că tot timpul suntem sinceri”, a mai punctat Connect-R.

Celebrul artist este recunoscător divinității pentru toate lucrurile frumoase pe care le-a izbutit în viață.

„Ideea mi-a venit de la Radu Beligan, el a spus într-un interviu că dacă ar fi să concluzioneze viața lui într-un singur cuvânt, ăsta ar fi ‘mulțumesc’ și mi s-a părut genial. Nu cred că există altul mai bun, dar ‘mulțumescul’ ăsta l-aș oferi conștiinței, lui Dumnezeu, pentru toată experiența asta pe care am trăit-o, dar și pentru bucuria asta a lui ‘a fi’, care este extraordinară”, a conchis Ștefan Mihalache.

 

Connect-R susține valorile creștin – ortodoxe

 

În trecut, Connect-R a fost una dintre personalitățile care au pledat public pentru menținerea orei de religie în școală.

„Sfatul meu, ca părinte, este să cereți pentru copiii voștri ora de religie. Eu am crescut cu o ra de religie și consider că a născut niște valori în mine. Nu ne putem lipsi copiii de cel mai frumos model, Domnul nostru Iisus Hristos, așa cum în general nu ne putem lipsi de Dumnezeu.

Cum să nu lupt pentru adevăr? Eu cred că toleranța stă în puterea iubirii”, a declarat Connect-R, în spotul publicitar difuzat de Trinitas.

De asemenea, în 2020, Connect-R lansat „Înapoi la Zero”, o piesă în colaborare cu Liviu Teodorescu și Cedry2k, prin care-și exprimă recunoștința față de Dumnezeu.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top