Claudiu Târziu, senator AUR, despre vaccinul anti-COVID-19: „Pentru eventualele efecte adverse, să plătească toți cei vinovați!”

Claudiu Târziu, senator din partea AUR, propune 3 teme pertinente legate de vaccinul anti-COVID-19, după ce Emilian Imbri, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din București a declarat că purtatul măștii va trebui să rămână o măsură obligatorie, chiar și după administrarea serului.
Co-președintele AUR contestă punctul de vedere al lui Imbri și aduce în discuție mai multe subiecte în premieră, în politica românească.
„De ce să te protejezi, dacă ești imun? Așa, numai de dragul de a purta mască și de a păstra distanța față de restul? Dacă da, cum se cheamă afecțiunea asta? Dacă nu, nu e cumva pentru că, de fapt, nu ești imun? Și cum crezi că oameni normali la cap pot să înghită explicația asta tembelă, ca fiind o opinie de expert? Și mai am.
Cum e posibil să apară un vaccin sigur în câteva luni, când știm că, în mod normal, este nevoie de ani sau zeci de ani pentru a face unul? Cam despre câți bani e vorba în povestea asta și ce sunt dispuși să facă pentru ei cei care promovează, în paralel, ritualul vaccinării și stigmatizarea inconștienților care nu se vaccinează? Sunt siderat de ce fel de specialiști avem și de declarațiilor lor năucitoare”, a precizat Târziu.
Claudiu Târziu: „Vreau ca pentru eventualele efecte adverse să plătească toți cei vinovați”
De asemenea, dacă vaccinul realizat în timp record prezintă o garanție totală a siguranței, statul român și toate entitățile responsabile implicate, ar trebui să despăgubească fiecare cetățean afectat în mod negativ de acest ser, consideră Claudiu Târziu.
„Și mai vreau ca pentru eventualele efecte adverse să plătească toți cei vinovați, de la producător, la guvernul care a organizat vaccinarea. Și încă: să am dreptul de a alege dacă mă vacinez sau nu, fiind corect informat și fără să mi se vicieze consimțămîntul prin restrângerea unor drepturi și libertăți”, a mai notat Claudiu Târziu pe pagina sa de Facebook.
De asemenea, George Simion, co-președintele AUR, se poziționează categoric împotriva condiționării liberei circulații, după ce mai multe state de pe continent și-au anunțat intențiile în acest sens.
„Trebuie să avem o poziție echilibrată și mă uit la oamenii care se duc în extreme și-i batjocuresc pe cei care nu vor să se vaccineze. Mă uit cu milă și îngrijorare câteodată, pentru că nu mai suntem în dictatură. Pentru libertatea de expresie, pentru a avea o altă opinie față de restul, s-a luptat, s-a murit, generații întregi au murit pentru libertate. Ne permitem acest lux, de a avea libertate în opinii, chiar dacă probabil, e greșită. Eu nu mă alături celor care se opun din răsputeri vaccinului, însă trebuie să privim toate punctele de vedere.
Noi (n.r. – AUR) vom lupta împotriva condiționării vaccinului și împotriva obligativității vaccinului, așa cum am zis în campania electorală”, a declarat Simion pe Facebook.
Declarația controversată a managerului Emilian Imbri
„Să ştiţi că eu personal după ce mă voi vaccina nu o să renunţ la mască şi voi purta în continuare masca şi nu vreau să creadă lumea că îi păcălesc. Sigur, o voi purta şi după ce fac rapelul, la 21 de zile, deci practic când în mod normal o să fiu sigur şi o sa mă testez să văd dacă am anticorpi, şi dacă am anticorpi, aş prefera totuşi, mă simt mai în siguranţă să port mască, şi să ştiţi că, încet, încet, te obişnuieşti să trăieşti mai la 2 metri distanţă de cei din jurul tău”, a declarat Imbri pentru Radio România Actualități.
În România, vaccinul anti-COVID-19 beneficiază de slabă încredere. Doar 30% dintre români sunt dispuși să se imunizeze, potrivit ultimelor cercetări sociologice. De asemenea, nici cadrele medicale nu prezintă o mare deschidere în acest sens. Scepticismul este ridicat inclusiv în domeniul medical. La Spitalul Județean din Buzău, doar 40% din personal dorește să fie trecut pe listă, asta în condițiile în care guvernul PNL USR PLUS UDMR are drept obiectiv 70% din populație. De asemenea, și președintele Klaus Iohannis a refuzat să se vaccineze.