Now Reading
Cine va câștiga Primăria București la alegerile locale 2020. Două scenarii propuse de politologul Sebastian Fitzek [EXCLUSIV]

Cine va câștiga Primăria București la alegerile locale 2020. Două scenarii propuse de politologul Sebastian Fitzek [EXCLUSIV]

Mai puțin de 3 săptămâni au rămas până la alegerile locale. Bătălia care suscită cel mai mare interes este, ca de obicei, cea de la Capitală. Candidatura Gabrielei Firea și a lui Nicușor Dan erau certitudini de multă vreme, însă prezența lui Traian Băsescu reprezintă o surpriză. Cine are cele mai mari șanse să câștige? Cum va arăta podiumul? Sebastian Fitzek, politolog, profesor universitar doctor la SNSPA – Facultatea de Comunicare și Relații Publice din București, propune două scenarii.

În opinia lui Sebastian Fitzek, Gabriela Firea este favorită să câștige și astfel, să obțină un nou mandat. Traian Băsescu, candidatul din partea PMP, fost primar al Bucureștiului în perioada 2000-2004, ar urma să abordeze o strategie „sinucigașă”, cu un scop precis.

„Gabriela Firea este favorita numărul 1, însă Traian Băsescu este un jucător interesant, pentru că dincolo de parti-pris-uri și ideologii, el are șanse foarte mari dacă joacă până la capăt, deci dacă nu se retrage. Are șanse foarte mari să ajungă pe locul 2.

De asemenea, există șanse mari să se retragă cu două zile înainte de alegeri. Potrivit analizelor, Gabriela Firea va câștiga, iar Nicușor Dan – dacă se va retrage Băsescu, va fi pe locul al doilea. Dacă nu se va retrage, Dan are șanse să fie devansat chiar și de către Băsescu.

Varianta pe care aș miza din ceea ce-mi spun mie datele și simțurile, este că Băsescu se va retrage cu două zile înainte și atunci, Nicușor Dan va avea mai multe voturi, dar nu suficiente pentru a o bate pe candidata Gabriela Firea”, a declarat Sebastian Fitzek pentru MrNews.ro.

Sebastian Fitzek: „Fără strategia propusă de Băsescu, PMP nu ar mai intra în Parlament”

Fără prea mulți lideri influenți, PMP ar urma să-și asigure încă 4 ani în Parlament datorită fostului președinte al României.

„Este foarte bine că se investește (n.r. – în campanie), pentru că este vorba despre vizibilitate. Băsescu iese la înaintare, arată că se bate, apoi pleacă cu imaginea de erou sau de victimă. Asta face parte din strategiile lui de campanie. Și în campaniile trecute s-a folosit de aceeași stratagemă. Va câștiga popularitate și imagine, va ajuta partidul, care altfel, riscă să se ducă în anonimat.

Aceste mutări au o miză politică bine gândită. Dacă PMP nu s-ar folosi de această strategie propusă de Băsescu, cu siguranță nu ar mai intra nici în Parlament. Băsescu face tot posibilul să mărească ‘scorul’ PMP. Altfel, nici nu ar candida”, e de părere politologul.

Prezență scăzută la alegerile locale 2020

Alegerile locale și parlamentare vor fi organizate în condiții speciale, din cauza pandemiei. Potrivit autorităților, vor exista reguli stricte și costuri duble. Contextul pandemic ar putea determina o prezență mai slabă la vot, crede profesorul universitar.

„Prezența va fi relativ scăzută, pentru că există acei votanți care vor veni să voteze împotriva liberalilor, pentru că ei sunt acum la putere. Există o contrareacție a populației, de protest împotriva autorităților, care în momentul de față sunt reprezentate de liberali. 

Nu va fi un record, în sensul de prezență scăzută. Mă aștept undeva la 40% poate dintre votanți la nivel de București și mai puțini la nivel național”, a mai declarat Sebastian Fitzek pentru MrNews.ro.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top