Cine a fost, de fapt, Pazvante Chioru’. Povestea personajului din celebra expresie românească

Expresia „de pe vremea lui Pazvante Chioru'” este celebră. Mulți o folosesc, puțini știu cine a fost personajul, la fel ca în cazul cu „Gibilan„. Deci, cine a fost Pazvante Chioru’?
Numele real al lui Pazvante Cioru’ este Osman Pazvantoglu și a fost soldat otoman. S-a născut în 1758, în Bosnia – loc de unde provenea bunicul său și a murit în 1807. Este considerat ultimul rebel otoman, răzvrătit împotriva stăpânirii otomane.
Cine a fost Pazvante Chioru’
Pazvante a început să lucreze ca mercenar pentru Nicolae Mavrogheni, domnitor fanariot din Țara Româneasc. La scurt timp l-a trădat, dar a scăpat de moarte, după ce l-a salvat un revoluționar grec.
Osman-Pazvante a strâns o armată de mercenari și a pornit o răscoală împotriva sultanului Selim III și astfel, a reușit să creeze un stat independent care avea capitala la Vidin, Bulgaria. Teritoriul eroului nostru era curpins de la Dunării și Munții Balcani, aproape de Belgrad, până la Varna.
Moartea lui Pazvante Chioru’
Pazvante ar fi fost iertat de către sultanul otoman, iar din anul 1799 a organizat numeroase jafuri prin întreaga Ţara Românească, în special în zona Olteniei. Un valah i-ar fi pus punct însă. Haiducul Iancu Jianu l-ar fi asasinat pe Pazvante.
Vidinul a fost distrus odată cu atacul lui Jianu. Totodată, există și o altă ipoteză cu privire la moartea lui Pazvante și anume otrăvirea de un medic evreu din Vidin, la ordinul sultanului. În ziua de azi, în Vidin mai pot fi vizitate moscheea, biblioteca și cazarma, construite pe vremea lui Pazvante.
Porecla lui Pazvante se trage de la faptul că în urma unei bătălii și-a pierdut ochiul. Unii cred că acesta i-a fost scos chiar în confruntarea cu haiducul Iancu Jianu. În prezent, expresia „de pe vremea lui Pazvante Chioru'” se referă a un obiect, un fenomen sau o întâmplare care s-a petrecut cu mult timp în urmă.
