Cifrele oficiale, după un an de COVID-19: Mortalitate de 0,03%. Datele complete

Criza COVID-19 a provocat numeroase tensiuni sociale, dezastre economice și drame personale. S-au impus restricții mai mult sau mai puțin eficiente, etice, respectiv legale.
Cât de mult s-au justificat aceste măsuri? Istoria va decide, pentru că despre această criză, numită „pandemie” de OMS, din data de 11 martie 2020, se va discuta mulți ani de-acum înainte. Până atunci, merită să analizăm datele preliminare.
Cifrele crizei COVID-19, la nivel global
Pentru această analiză am utilizat datele globale culese și oferite de celebrul site de statistică Worldometers.info, pentru data de 8 martie 2021.
– Număr de cazuri de COVID-19: 117,42 de milioane
– Număr de decese în urma infectării cu SARS-COV-2: 2,6 milioane (3% din totalul cazurilor confirmate)
– Număr de persoane recuperate în urma infectării cu SARS-COV-2: 92,87 de milioane (97%)
– Procentajul de decese, raportat la populația planetei: 0,03%
– Cazuri active: 21,94 de milioane
– Cazuri critice, în prezent: 89.741 (0,4%)
– Populația lumii: 7,85 miliarde
Numărul real al persoanelor care au avut COVID, de până la 17 ori mai mare
La nivel mondial au fost confirmate 117 milioane de infectări cu SARS-COV-2. De regulă, persoanele au fost confirmate în urma testării, după ce au acuzat simptome. Pe lângă simptomatici, continuă să existe asimptomatici, al căror număr nu poate fi exprimat cu precizie. Totuși, potrivit presei internaționale, în unele state, numărul real al persoanelor care au avut COVID-19 ar putea fi de până la 17 ori mai mare față de cel comunicat. În acest caz, rata mortalității ar fi și mai mică.
În România, medicul Virgil Musta a declarat în toamna lui 2020 că a existat o perioadă în care erau de 10 ori mai multe cazuri de COVID-19 decât cele confirmate. În ianuarie 2021, imunologul Radu Ciornei a declarat că 25% dintre români au avut COVID-19, deci aproape 5 milioane, când numărul de cazuri raportate era de 700.000. Asta însemna la fiecare pacient confirmat existau alți 6 asimptomatici, respectiv purtători de SARS-COV-2 cu forme ușoare, nedeclarați.
La nivel global, dacă numărul real al persoanelor care au avut COVID-19 ar fi doar de 3 ori mai mare decât cel declarat – asimptomatici, forme ușoare necomunicate de persoane izolate, deci ar însemna o rată a mortalității de 0,01% la nivel global.
Dacă la nivel global au decedat 2,6 milioane de oameni în urma infectării cu COVID-19, în secolul XIV, când nu existau metropole, cu aglomerația specifică, în timpul pandemiei de ciumă bubonică au murit peste 75 de milioane de oameni, iar în secolul XX, în timpul gripei spaniole, care a infectat o treime din populația planetei, au decedat între 50 și 100 de milioane de oameni.