Now Reading
Cele mai tari 20 de filme documentare și lungmetraje cu și despre sport, bazate pe povești reale [VIDEO]

Cele mai tari 20 de filme documentare și lungmetraje cu și despre sport, bazate pe povești reale [VIDEO]

am„The Last Dance”, serialul despre cariera lui Michael Jordan este în trending pe Netflix. Fanii baschetului au rememorat perioada în care generația anilor ’90 din NBA, plină de staruri făcea senzație, iar cei mai tineri au urmărit la o veritabilă lecție de istorie.

Michael Jordan este doar unul dintre marii sportivi retrași din activitate a cărui poveste a fost prezentată publicului larg, prin intermediul unei producții audiovizuale ample. Nume grele din diferite discipline sportive, cu povești fenomenale beneficiază de filme artistice și documentare bazate pe fapte reale, care merită descoperite.

Raging Bull (1980)

Lungmetraj, biografic / Cu: Robert De Niro, Joe Pesci. De: Martin Scorsese

„Raging Bull” spune povestea lui Jake LaMotta, unul dintre cei mai duri boxeri din istorie. Atitudinea sa lasă de dorit atât față de colegii și partenerii de antrenament, cât și față de familie. Arogant, plin de furie, gelos, paranoic și lipsit de fair-play, Jake LaMotta este extem de violent și cu familia sa, căreia îi ordonă iubire prin forța pumnului. Pentru rolul din „Raging Bull”, De Niro a primit premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal.

Senna (2010)

Lungmetraj, biografic

Filmul prezintă povestea remarcabilă a legendarului Ayrton Senna, fost pilot de Formula 1. Acesta conține imagini inedite din ultimii ani ai vieții pilotului brazilian și interviuri cu foștii rivali și membrii familiei sale. Senna a debutat în 1984 în Formula 1 și s-a stins în 1994, în timpul cursei de la San Marino, una dintre tragediile sportive care a marcat definitiv istoria sportului în care greșelile nu sunt permise.

I, Tonya (2017)

Lungmetraj, biografic / Cu: Margot Robbie, Sebastian Stan, Allison Janney. De: Craig Gillespie

Filmul spune povestea patinatoarei Tonya Harding, una dintre cele mai bune din istorie. Notorietatea sa a atins apogeul în momentul în care a ajuns să fie implicată în centrul celui mai mare scandal din istoria sportului, în anii ’90, după ce oponenta sa a fost victima unei agresiuni fizice, în timpul unui antrenament. Este o comedie neagră, cu performanțe remarcabile din partea lui Margot Robbie.

Icarus (2017)

Documentar

„Icarus” readuce în memoria fanilor sportului unul dintre cele mai controversate episoade din lumea sportului: programul de dopaj oferit la peste 1.000 de sportivi ruși, de stat, începând din 2011. Filmul este bazat pe dezvăluirile fostului spion și director al laboratorului antidoping de la Moscova, Grigor Rodcenko. De asemenea, filmul îl are în centru pe regizorul și motociclistul Bryan Fogel, care încearcă să treacă testele antidoping și care, în cele din urmă, ajunge să facă parte dintr-un scandal monstru, cu consecințe mortale.

Ali (2001)

Lungmetraj, biografic / Cu: Will Smith, Jamie Foxx, Jon Voight. De: Michael Mann

„Ali” trece în revistă activitatea sportivă a lui Muhammad Ali, de la debutul la profesioniști, în 1964, când folosea numele „Cassius Clay”, până în 1974. Viața amoroasă, preferințele politice și implicarea în societate sunt de asemenea, alte aspecte tratate în filmul portet al fostului mare campion. Will Smith a avut o prestație excelentă, recompensată cu o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal.

Ice Guardians (2016)

Documentar

Hocheiul, un sport mai puțin popular în România, însă care reprezintă o adevărată emblemă pentru Statele Unite ale Americii și țările nordice. Filmul se concentrează pe duritatea sportului pe gheață, respectiv pe bătăile care transformă hocheiul parțial, într-un sport de contact. George Parros, Dave Semenko și Clark Gillies sunt doar câteva dintre numele de top ale hocheiului care comentează fenomenul sălbatic al hocheiului.

Murderball (2005)

Documentar

Un grup de bărbați imobilizați în scaun cu rotile luptă din greu pentru a concura la Olimpiada de la Atena, la rugby. Un film despre curaj, muncă, motivație și spirit de echipă.

Free Solo (2018)

Documentar

Un thriller palpitant, povestea impresionantă a unui cățărător care-și testează limitele fizice și psihice. Alex Honnond are un mare vis: escaladarea versantului El Capitan, înalt de 975 de metri, fără a utiliza corzi sau hamuri.

Moneyball (2011)

Lungmetraj, biografic / Cu: Brad Pitt, Chris pratt, Jonah Hill, Robin Wright. De: Bennett Miller

Inspirat după povestea lui Billy Beane, fost jucător de baseball, care devine manager la Oakland Athletics. Cei mai buni jucători părăsesc echipa, dar Beane, interpretat de Brad Pitt, pune în aplicare o metodă revoluționară pentru ca jucătorii rămași să se autodepășească. Miza este mare: cucerirea titlului cu o echipă cotată cu șanse infime.

Hoop Dreams (1994)

Documentar

O carieră de baschetbalist profesionist reprezintă marele vis pentru sute de mii de tineri de culoare care trăiesc în suburbiile americane. Cu același deziderat pleacă și William Gates și Arthur Agee, care trebuie să treacă prin nenumărate provocări pentru a ajunge titulari în echipa de baschet a colegiului, sperând mai departe la o carieră de profesionist în acest sport.

The Fighter (2010)

Lungmetraj / Cu: Mark Wahlberg, Christian Bale, Amy Adams. De: David O. Russell

Drama The Fighter” relatează povestea reală de viață a boxerului Micky Ward, ascensiunea sa de pe străzile rău-famate, până la titulatura de campion mondial la categoria mijlocie. Este un film despre viața pugilistului, cu suișuri și coborâșuri, un lungmetraj inspirațional, despre talent și perseverență.

The Damned United (2009)

Lugmetraj / Cu: Michael Sheen, Colm Meaney. De: Tom Hooper

O poveste plină de conflicte și umor negru, care-l are în centru pe Brian Clough, unul dintre cei mai buni antrenori din istoria fotbalului și scurtul său mandat de 44 de zile la campioana fotbalului englezesc din 1974, Leeds United.

Tyson (2008)

Documentar

Considerat de mulți fani ai sportului cu mănuși drept cel mai bun boxer din istorie, filmul prezintă povestea de viață a lui Mike Tyson, atât în plan sportiv, cât și personal. Detalii dramatice despre trecutul lui Tyson, precizări cu privire la episoadele controversate din viața sa și succesele din ring sunt prezentate într-un mod captivant, în documentarul „Tyson”.

Remember the Titans (2000)

Lungmetraj / Cu: Denzel Washington. De: Boaz Yakin

În anii ’80, un antrenor de fotbal american a fost angajat pentru a pregăti o echipă de liceu polarizată rasial. Cea mai puternică luptă pe care o va avea antrenorul Boone este cea cu managerul secund, împreună cu care va trebui să construiască o echipă puternică.

Miracle (2004)

Lungmetraj / Cu: Kurt Russell. De: Gavin O’Connor

Statele Unite ale Americii împotriva Uniunii Sovietice, o poveste plină de suspans despre finala de hochei la Jocurile Olimpice din 1980. Kurl Russell face un rol mare, în pielea antrenorului Herb Brooks, care trebuie să răpună invincibila echipă a rușior. Practic, va trebui să obțină imposibilul.

Pumping Iron (1977)

Documentar

Viața lui Arnold Schwarzenegger, campion Mr Universe și Mr Olympia, tratată în contextul competițiilor de culturism. Filmul de introduce în atmosfera competițională, în culisele concursurilor de culturism, în sala de forță și în viața personală a lui Arnold. Coloșii Lou Ferrigno, Franco Columbu și Serge Nubret nu lipsesc nici ei din documentarul care a inspirat milioane de pasionați ai fitness-ului și culturismului.

I Am Bolt (2016)

Documentar

De la sărăcie lucie, la cel mai bun din lume. Viața lui Usain Olt, cel mai rapid om din istorie, ecranizată într-un mod cu totul spectaculos.

Generation Iron (2013)

Documentar

Un documentar ce urmărește pregătirea celor mai buni culturiști din lume, pentru a concura la titlul de „Mr. Olympia”, cel mai prestigios din lume. O poveste despre muncă și sacrificii de lungă durată: toate pentru ziua cea mare, a concursului.

Generation Iron 2 (2017)

Documentar

O abordare fresh a culturismului și fitness-ului, care au devenit practicate la scară largă. Cine sunt noile staruri și ce presupune stilul lor de viață, afli în partea a doua a „Generation Iron”.

Cool Runnings (1993)

Lungmetraj

Situație fără precedent în istoria Jocurilor Olimpice de Iarnă. Jamaica participă pentru prima oară la proba de bob, în 1988, cu o echipă neexperimentată, căreia nimeni nu-i dă nicio șansă. „Cool Runnings” este o poveste despre spiritul de echipă și motivație, cu accente comice, bazată pe o poveste reală.

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top