Cele mai bune alimente pentru o imunitate puternică

Fondator & editor
Indiferent de anotimp și de vârstă, imunitatea trebuie păzită cu mare atenție. Cea mai sigură și mai eficientă sursă pentru întărirea imunității o reprezintă alimentele. Din acest motiv, îți prezentăm o listă ce cuprinde o gamă variată de alimente care ajută la menținerea sănătății, în special în vremurile în care virusurile și gripele sunt des invocate.
Imunitatea reprezintă capacitatea organismului de a se apăra de agenții patogeni: virusuri, bacterii, paraziți și toxine. Sistemul imunitar este format din celule și molecule (anticorpi), care asigură protecția împotriva agresorilor – agenții patogeni, iar vitaminele și mineralele din alimente joacă un rol crucial în acest sens.
Cum păstrezi un nivel ridicat de imunitate
Un sistem imunitar sănătos este determinat de un organism sănătos. Astfel, pentru un sistem imunitar puternic, medicii recomandă:
- O dietă echilibrată, bogată în legume, fructe și cereale integrale;
- Activitate fizică regulată, minim 150 de minute pe săptămână:
- Odihnă: 7/8 ore de somn în fiecare noapte;
- Consum moderat de alcool;
- Renunțarea la fumat, droguri;
- Reducerea cât de mult posibil a nivelului de stres.
Când scade imunitatea
O imunitate scăzută înseamnă o vulnerabilitate crescută în fața infecțiilor.
Cele mai predispuse persoane la scăderea imunității sunt copiii și vârstnicii, alcoolicii, fumătorii, persoanele obeze, persoanele care suferă în mod constant de stres emoțional și fizic, tulburări de somn, cei care au o alimentație de proastă calitate.
O scădere radicală a imunității se întâlnește la persoanele cu cancer, diabet zaharat, SIDA și în cazurile anumitor tratamente medicale cu citostatice și cortizonice, respectiv intervenții chirurgicale (splenectomie).
Vitaminele care-ți întăresc imunitatea
Vitaminele A, B2, B6, C, D, E sunt responsabile de întărirea imunității. În general, vitaminele C și E sunt cel mai des întâlnite, motiv pentru care medicii pun mare accent pe ele.
Vitamina C anihilează virusurile și bacteriile, prin stimularea producției de limfocite C. De asemenea, funcționează și ca antioxidant puternic, ce apără organismul de atacurile radicalilor liberi. Vitamina C este un nutrient cheie pentru sănătatea pielii, prima linie de apărare împotriva toxinelor din mediu.
Cât despre vitamina E, este de asemenea un eficient antioxidant și astfel, contribuie la protejarea celulelor de acțiunea radicalilor liberi (fum, pesticide, radiații etc.). Totodată, încetinește îmbătrânirea celulară și contribuie la menținerea sănătății vaselor de sânge.
Alimentele care-ți întăresc imunitatea
- Kiwi (C, B9, E)
- Portocale (C, B9)
- Căpșuni (C, E, B6, B2)
- Zmeură (C)
- Banane (B6, C)
- Pepene galben (A, B6, C)
- Grapefruit (C, A)
- Lămâi (C, A, grupul B)
- Caise (C, A, grupul B)
- Mango (A, C, B6, K)
- Papaya (C, A, E)
- Cartofi dulci (A, B5, B6)
- Ardei gras (C, A, B6)
- Morcov (A, C)
- Roșii (A, C, K)
- Broccoli (A, B9, C, K)
- Avocado (E, A, B6, B 12, C, D, K)
- Spanac (K, A, C, B)
- Măsline (A, E)
- Usturoi (B6, C)
- Ceapă (C, B6)
- Pătrunjel (C, A, B12)
- Varză de Bruxelles (C, E, A)
- Dovleac (A, C, E, grupul B)
- Piept de pui (B6, B12, E)
- Pește gras – somon, ton, sardine (D, A)
- Ouă (D, B6, B12, B2, E, A, K)
- Iaurt probiotic, kefir (C, D, grupul B)
- Migdale, alune (E, A, C, D, K, grupul B)
- Semințe de floarea soarelui, semințe de dovleac (E, grupul B)
- Boabe de soc (A, B6)
- Boabe Acai (A, C)
- Ghimbir (C, E, grupul B)
- Ciocolată neagră (A, grupul B, C, E)
- Ceai verde (grupul B, A, E, C)
Există și suplimente pentru întărirea sistemului imunitar, dar trebuie consumate cu moderație. O doză prea mare poate crea probleme severe de sănătate.
Fondator & editor