Cei mai „anti-FAIRPLAY” sportivi din lume. Atleții care nu știu să piardă (VIDEO)

Fairplay-ul presupune maturitate, asumare, respectul față de adversar, de audiență, de disciplina pe care o prestezi și totodată, față de propria persoană. Fairplay-ul presupune să știi să câștigi, dar și să pierzi, pentru ca apoi să te poți ridica în forță. Este un concept aplicabil în general, în viață, dar de cele mai multe ori utilizat în sport.
Fiecare disciplină sportivă are momente nefericite. În fotbal însă, și în sporturile de contact sunt cele mai multe exemple.
Au existat multe episoade lipsite de sportivitate de-a lungul timpului, precum lovitura de cap a lui Zidane aplicată lui Materazzi, în finala Mondialului din 2006, palma lui Lionel Messi dată unui jucător de la Bilbao, în finala Supercupei, din ianuarie 2021, tupeul lui Gennaro Gattuso sau urechea mușcată a lui Holyfield, de către Tyson. Sunt cazuri mai degrabă izolate, nu definitorii. În topul de mai jos, MrNews.ro a menționat cei mai controversați atleți ai ultimelor decenii, cunoscuți pentru lipsa de fairplay sau pentru sportivitatea cel puțin discutabilă.
Badr Hari
Badr Hari și-a făcut un renume în kickbox prin performanțele sale sportive, dar și prin comportamentul lipsit de fairplay. De-a lungul timpului, bătăușul care s-a făcut remarcat în circuitul K-1 a demonstrat că nu știe să piardă, dar nici nu reușește să gestioneze situațiile în care se află în avantaj. Gestul său extrem făcut în finala K-1 din 2008, disputată împotriva lui Remy Bonjasky, a făcut înconjurul planetei. Într-un mod total inexplicabil, marocanul l-a proiectat la podea pe olandez și a început să-l lovească cu pumnii și picioarele. Cu greu a reușit arbitrul să-l potolească pe Hari, care părea de-a dreptul turbat. În K-1, atât proiectarea la sol cât și loviturile aplicate când adversarul este la podea sunt interzise. În urma nefericitului eveniment, marocanul a fost descalificat, iar Bonjasky și-a adăugat încă un titlu de campion.
Un episod similar s-a petrecut în fața lui Hesdy Gerges, în 2010, când Hari și-a lovit adversarul cu piciorul în cap în timp ce egipteanul se ridica de la sol. În mod evident, marocanul a fost descalificat.
De asemenea, de-a lungul timpului Badr Hari și-a manifestat lipsa de sportivitate și prin declarații jignitoare la adresa adversarilor și încercări extreme de intimidare. Cel mai recent episod s-a desfășurat împotriva lui Benny Adegbuyi. Românul a povestit cum Hari l-a tratat cu aroganță, atât prin declarații, cât și prin gesturi. A încercat să-l ridiculizeze, a refuzat să-l salute și nici nu l-a felicitat pentru victorie, aspecte caracteristice luptătorului aflat pe final de carieră.
104 victorii (90 prin KO) și 13 înfrângeri (9 prin KO) este palmaresul lui Badr Hari în kickboxing. De-a lungul timpului a reușit victorii împotriva lui Gokhan Saki, Stefan Leko, Ruslan Karaev, Ray Sefo, Glaube Feitosa, Hong Man Choi, Peter Aerts, Errol Zimmerman, Semmy Schilt, Alistair Overeem, Zabit Samedov.
Carl Froch
Carl Froch este exemplul perfect de boxer tip „slugger”. Înzestrat mai mult cu capacitatea de bun încasator decât cu abilități tehnice, luptătorul britanic făcea tot posibilul pentru a avea un avantaj în fața adversarului, la limita sau în afara regulamentului. Loviturile la ceafă și cele cu cotul au făcut parte din arsenalul lui Froch. Le-a aplicat și în meciul cu Lucian Bute, o confruntare dramatică pentru român, care a semnat declinul acestuia.
Carl Froch a fost un sportiv extrem de coleric, foarte agresiv și în declarații. Înainte de fiecare meci obișnuia să-și trateze acid adversarii și chiar să-i jignească. Britanicul s-a retras din activitate în 2014, campion la IBF și WBA, la vârsta de 36 de ani. Și-a încheiat activitatea cu 29 de victorii și 2 înfrângeri. De-a lungul timpului a reușit succese în fața unor nume importante din box precum Brian Magee, Jean Pascal, Jermain Taylor, Arthur Abraham, Glen Johnson, Lucian Bute, Mikkel Kessler, George Grooves (x2). Singurele înfrângeri le-a suferit în fața lui Mikkel Kessler și Andre Ward.
Neymar
Neymar este unul dintre cei mai talentați fotbaliști din lume. Știe cu mingea, dar știe și pe lângă minge. Dacă ar exista un simbol al simulărilor din sportul rege, acela este brazilianul de la PSG. Zeci de simulări ale lui Neymar au devenit în ultimii ani virale în social media, ceea ce a întărit dubla perspectivă din care este privit jucătorul: unul dintre cei mai iubiți și totodată, unul dintre cei mai detestați fotbaliști aflați în activitate.
Pe lângă simulările celebre, Neymar este cunoscut pe teren drept și unul dintre cei mai recalcitranți și aroganți fotbaliști, în ciuda fizicului „dezordonat”. În vârstă de 28 de ani, Neymar se află sub contract cu parizienii până în 2022. 103 selecții și 64 de reușite are brazilianul pentru echipa națională.
Pepe
Pepe este unul dintre cei mai iubiți fotbaliști din istoria naționalei Portugaliei și chiar din istoria recentă a celor de la Real Madrid. Este cunoscut drept un veritabil team-player, un fotbalist care trage până la „ultima picătură de sânge”. Totodată, e celebru pentru stilul său de joc foarte dur. Duelurile cu Lionel Messi, din El Clasico, sunt memorabile.
Pepe este cunoscut pentru intrările etichetate în fotbal drept „criminale”, obișnuit fiind cu cartonașele galbene și roșii primite după tackling-uri agresive, tras de tricou, călcat pe tibie, tras de păr și băgat degete în ochi. La un moment dat, Pepe a declarat că a fost luat „la ochi” de o persoană potentă financiar, care i-a făcut o ofertă bănoasă pentru ca a-l accidenta pe Cristiano Ronaldo, coechipier la Real Madrid, la acea vreme.
În vârstă de 37 de ani, Pepe încă se află în activitate. În prezent, evoluează pentru FC Porto, echipa de la care a venit la Real Madrid. 113 meciuri și 7 goluri a bifat fundașul pentru naționala Portugaliei.
Sergio Ramos
Sergio Ramos este un fotbalist emblematic pentru Real Madrid. Iubit, dar în mare măsură și detestat, din cauza comportamentului său nesportiv deseori manifestat. Fotbalistul în vârstă de 34 de ani a bifat în întreaga sa carieră 713 partide pentru Real Madrid, Sevilla și naționala Spaniei, în care a primit în total 225 de cartonașe galbene. De asemenea, de 18 ori a văzut al doilea galben și de 8 ori direct roșu.
Comportamentul nesportiv al lui Sergio Ramos a fost subiectul talk-show-urilor în special prin intermediul unor partide importante, precum finala UEFA Champions League, dintre Liverpool și Real, când fundașul spaniol l-a scos din joc pe Mohamed Salah în prima repriză, cu o piedică de judo.
De asemenea, Ramos este un participant constant al conflictelor din teren cu adversarii și arbitrii și autorul unor simulări memorabile.
Luis Suarez
Luis Suarez este unul dintre cei mai recalcitranți fotbaliști din lume. Cel poreclit „Castorul” a căpătat notorietate nu doar prin golurile sale, ci și prin faptul că și-a mușcat mai mulți adversari.
Dan Alexa
Nu degeaba Dan Alexa este poreclit „Chirurgul”. Fostul rapidist este unul dintre cei mai controversați și mai duri jucători din istoria fotbalului românesc. Mijlocașul defensiv este obișnuit cu cartonașele roșii, după intrările sale criminale. De asemenea, chiar el a recunoscut că nu a fost un sportiv fairplay.
„Niciodată nu am fost un jucător fairplay, fac tot ce pot ca echipa mea să câștige, chiar dacă trebuie să încalc regulamentul. Nu mi-am propus niciodată să fiu fairplay, tot ce pot să spun e că îmi pare rău că nu a intrat în poartă acel șut al meu”, a declarat Alexa pentru ProSport în 2008, pe vremea când evolua la Poli Timișoara.
Ca antrenor, Alexa este mai rezervat. În schimb, a atras atenția prin intermediul unui episod în care a fost lovit cu pumnul de Anamaria Prodan.