Ce trebuie să faci în cazul unui accident rutier – Ghid pentru șoferi

Editor
Vine iarna și odată cu ea crește și numărul de accidente care se produc din cauza înghețului. Infrastructura rutieră lasă de dorit, iar dotările automobilelor nu asigură siguranță deplină în trafic, așa că nu ne rămâne decât să plecăm la drum „echipați” cu multă atenție și cu un bagaj încărcat de cunoștințe privind căile legale pe care trebuie să le urmăm în cazul în care suntem implicați în astfel de evenimente.
Accidente rutiere soldate cu vătămări corporale sau deces
În aceste cazuri, este obligatorie apelarea Serviciului de Urgență, la numărul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112, iar poziția automobilelor implicate nu trebuie modificată în nicio situație!
De asemenea, este interzisă părăsirea locului accidentului fără încuviințarea organelor de poliție, această faptă fiind considerată infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a șterge urmele accidentului de circulație din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la fața locului.
Accidentelor rutiere soldate cu avarii (tamponări)
Procedura de urmat în cazul unor astfel de evenimente este relativ simplă, însă necesită multă atenție. Astfel, este foarte important ca automobilele implicate să fie fotografiate din mai multe unghiuri, astfel încât să fie surprinse pozițiile în care au ajuns în urma producerii accidentului și pagubele suferite. De asemenea, trebuie fotografiat numărul de înmatriculare al fiecărei mașini și se recomandă cooptarea unor martori (minim 2) ce vor putea depune mărturie în cazul în care se va ajunge în fața instanței de judecată.
După efectuarea acestor fotografii, trebuie stabilit dacă mașinile pot fi mutate în afara carosabilului. În caz afirmativ, orice tratative privind accidentul se vor purta abia după deplasarea automobilelor în condiții care asigură reluarea normală a traficului și evitarea producerii altor accidente. În cazul în care acestea sunt atât de avariate încât nu pot fi mutate, trebuie apelat numărul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112, astfel încât la fața locului să se prezinte agenți ai Brigăzii de Poliție Rutieră, care să constate circumstanțele producerii evenimentului și să dirijeze circulația.
În continuare, șoferii implicați au două posibilități: fie să completeze formularul de constatare amiabilă, atașat la asigurarea RCA, fie să se prezinte la secția de poliție în circumscripția căreia a avut loc tamponarea în termen de 24 de ore de la producerea accidentului. În acest sens, este importantă evitarea conflictelor, pentru că o atitudine pașnică scutește șoferii de drumurile și orele pierdute la poliție cu declararea accidentului.
Soluționarea pe cale amiabilă
Victima accidentului are dreptul de a se adresa asigurătorului care a emis polița de asigurare pentru vehiculul care a produs dauna, prin prezentarea constatării amiabile de accident și a altor documente necesare. Totuși, pentru a beneficia de acest drept, trebuie ca în accident să fi fost implicate doar două autovehicule și să fi rezultat doar pagube materiale.
Nu are importanță cărei unități a asigurătorului se adresează victima, însă este necesar ca formularul să fie completat în mod corect și complet de ambii șoferi, iar schița accidentului să fie realizată de comun acord.
Obligația prezentării la Brigada de Poliție Rutieră – Serviciul Accidente Ușoare
Șoferii au obligaţia de a se prezenta în termen de 24 ore de la producerea accidentului la unitatea de poliţie atunci când în accident sunt implicate mai mult de două autovehicule, ori dacă în urma producerii evenimentului au rezultat vătămări corporale sau dacă nu au semnat formularul de constatare amiabilă. Drept urmare, se vor întocmi documentele de constatare, în baza declaraţiilor date de conducători, și va fi permisă efectuarea reparațiilor.
Dacă doar unul dintre șoferi declară accidentul în acest termen, iar celălalt nu, acesta din urmă săvârșește o contravenţie şi va fi sancţionat cu amendă și reținerea permisului de conducere pentru 30 de zile.
Martorii – o probă importantă în proces
În cazul în care victima dorește să beneficieze de dreptul de a fi despăgubită pentru prejudiciul moral și material (reparația autoturismului, spitalizare, tratamente medicale și alte cheltuieli) pe care l-a suferit în urma unui accident rutier, aceasta poate introduce o acțiune în justiție. În cadrul acestui demers, va trebui să-și dovedească afirmațiile cu probe, iar cele mai importante sunt înscrisurile (chitanțe, facturi) și martorii.
Însă trebuie reținut faptul că nu oricine poate avea calitatea de martor într-un proces. De exemplu, proprietarii vehiculelor implicate, persoanele transportate, soții sau persoanele apropiate, afinii, rudele, prepușii aceleiași persoane fizice sau juridice la care sunt angajați conducătorii auto nu pot sta ca martori în cadrul acțiunii în justiție privind un accident rutier.

Editor