Now Reading
Ce trebuie să faci dacă ai simptome de COVID-19

Ce trebuie să faci dacă ai simptome de COVID-19

Suspectezi că te-ai infectat cu noul coronavirus? Dacă ai simptome specifice COVID-19, trebuie să urmezi o anumită procedură, până la realizarea testării.

UPDATE 15 noiembrie, ora 16:10: Pentru programări la DSP București, pentru testare, sună la 021.9462. Este un call center recent înființat, la care răspund și oferă prompt informații voluntarii.

Dacă starea ta de sănătate s-a alterat brusc și ai dureri musculare, febră, ai rămas fără gust și miros, ai diaree și dureri de cap, autoritățile recomandă să procedezi în felul următor:

Sună medicul de familie, care-ți va face o evaluare a stării tale de sănătate și astfel, va hotărî ce va trebui să faci mai departe. Acesta poate decide testarea pentru depistarea COVID-19.

Medicul de familie va decide testarea și te va îndruma să contactezi Direcția de Sănătate Publică (DSP). Aici vei avea nevoie de noroc, pentru că de la debutul pandemiei, rareori reprezentanții DSP-urilor au răspuns prompt la telefon. Până când reușești să iei legătura cu un specialist, evită contactul cu alte persoane, inclusiv cu cele din cercul restrâns, adică membri ai familiei.

Rămâi în casă și așteaptă serviciul de ambulanță, care te va consulta și te va testa la domiciliu. Dacă situația se va impune, vei fi transportat la spital.

Dacă în 24 de ore nu ai fost testat, sună la 112 și descrie toată situația. Va trebui să-ți se comunice ora la care va sosi serviciul de ambulanță.

Stay Home / Foto: United Nations (Unsplash.com)

Testele pentru COVID-19 realizate prin DSP, gratuite. Testele rapide pot fi achiziționate din farmacii

Testarea de tip PCR realizată prin DSP, la domiciliu, adică în baza protocolului, se realizează gratuit. Există și varianta testării „la cerere”, care se face contra cost, la un centru de testare, clinică specializată. În acest caz, se recomandă deplasarea într-un mijloc de transport individual și respectarea cu strictețe a măsurilor de protecție (mască, distanță, igiena mâinilor).

Dacă DSP-ul nu răspunde la telefon, comunică cele mai importante informații medicului de familie. Dacă starea ta de sănătate se înrăutățește, sună la 112.

Rezultatul testului PCR recoltat prin intermediul DSP-urilor se comunică în 24-48 de ore. În cazul testului făcut prin intermediul clinicilor private, „la cerere”, termenul este comunicat de respectiva unitate de recoltare. Testele realizate la clinicile private costă între 300 și 600 de lei. 

În București, DSP-urile oferă rezultatul testelor prin SMS. Dacă se confirmă infectarea cu noul coronavirus, se va impune izolarea timp de 14 zile pentru cazurile cu simptomatologie ușoară și medie.

Pe lângă testele PCR, există și testele rapide, de tip „antigen”, care pot fi achiziționate de la farmacii. Sunt teste cu rezultat rapid (20-30 de minute), cu o acuratețe mai mică (de peste 90%). Slovacia s-a folosit foarte eficient de testele rapide. A testat toată populația în două zile, iar numărul de infectări s-a redus la jumătate.

Din septembrie-octombrie, când numărul de infectări a crescut vertiginos, cei care contactează DSP-urile, suspecți de COVID-19, cu forme ușoare și medii, sunt nevoiți să aștepte între 24 de ore și câteva zile până când specialiștii ajung la domiciliu, pentru recoltarea probelor. 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top