Ce sunt „trendurile” și la ce folosesc de fapt. Consilierul de imagine Cezar Ionașcu, poziție fermă

Fondator & editor
Mulți se îmbracă într-un fel, pentru că „așa trebuie”, pentru că „așa dictează societatea” sau pentru că „așa e trendul” ori pentru „așa e moda”. Dar până la urmă, ce reprezintă trendurile? Cum apar și la ce folosesc? Ar trebui să înveți cum să te îmbraci corect, cu hainele care te reprezintă și-ți stă bine sau cum dictează trendurile?
Pentru a lămuri situația, aduc în atenție un fragment dintr-un interviu pe care l-am realizat cu consultantul de imagine Cezar Ionașcu.

A. M. : Vorbeam mai devreme despre modă, despre trenduri. Ce reprezintă de fapt trendurile?
C. I. : Trendurile sunt vectori care sunt redactați în cataloage de tendințe, care apar de două ori pe an, în anumite birouri din Canary Wharf din Londra. Asta e moda, nimic altceva. Moda este bazată pe vanitate, acest mare adjectiv. Toți vrem să fim speciali, toți vrem să fim deosebiți, de acord. Ai voie să fii deosebit, atâta vreme cât știi regulile jocului. Dacă tu le încalci fără să cunoști măcar principiile jocului, ești un om mort din punctul meu de vedere. Moda este acest impersonal „se poartă”.
A. M. : Multe persoane ajung să fie „în trend” fără să cunoască regulile jocului…
C. I. : Moda înseamnă niște cataloage de tendințe făcute de niște firme specializate în sociologie, care adună în mai puțin de 200 de pagini sugestii cromatice vizuale despre anticiparea despre ceea ce se va purta peste doi ani. Fiecare casă de modă este obligată să cumpere aceste cataloage și fiecare designer al fiecărei case de modă este obligat să deseneze noua colecție. Asta e moda. Repet, o industrie de 14 trilioane de dolari anual. Industria frumuseții cu totul e pe locul 3 după industria de armament și cea farmaceutică. Vanitatea umană e la niște cote imense. Nu e tehnologia și cercetarea la nivelul nevoii de a fi frumos. Nu e rău, dar e făcută pe fake. Ce mai e moda? După mintea mea, o mare păcăleală. Vitrina de exemplu, e construită invers, în psihologie inversă. Gândește-te la un grup de adolescenți în care ultimul sosit la sucul din centrul vechi, poartă tricoul de la Zara din colecția de anul trecut. Știi reacția grupului, nu? „Ce ai mă, ești sărac? Nu-ți permiți să-ți iei tricouri din colecția nouă?”. Și puștii sunt răi între ei, foarte răi. Și băieții de la Inditex – Zara, Bershka, Pull&Bear, Stradivarius, Massimo Dutti, acest domn Ortega, al doilea cel mai bogat om din lume, știe chestii, le exploatează la maxim. L-am studiat până-n ADN. Știe exact ce a făcut, de ce și cum. E o construcție genială, dar e bazat pe o slăbiciune umană, vanitatea. Odată ce o conștientizezi, nu mai cumperi haine aiurea, ci doar plăceri pentru tine.
A. M. : Cele de care ai nevoie, da. Mereu m-am întrebat cum se selectează, cum se decide culoarea anului… Că de anul ăsta, deja se știe culoarea anului viitor…
C. I. : Din spatele cortinei.
A. M. : Da, mi se pare o stupizenie.
C. I. : Mai mult decât stupizenie.
A. M. : Se merge pe principiul „stau și mă gândesc eu într-o seară că asta trebuie să fie culoarea anului viitor”.
C. I. : Da, exact așa se întâmplă.
Extras dintr-un interviu pe care l-am realizat pentru Femeide10.ro în 2017.
Fondator & editor