Now Reading
Ce sunt fondurile de investiții și ce câștiguri pot aduce pe termen mediu și lung. O alternativă la economisirea clasică

Ce sunt fondurile de investiții și ce câștiguri pot aduce pe termen mediu și lung. O alternativă la economisirea clasică

Banii la saltea sau investirea lor în instrumente dedicate? Într-un mediu competitiv, în care piața evoluează de la minut la minut, în care acoperirea riscurilor financiare poate fi dificilă, este nevoie să fim informați și să alegem soluții adaptate zilelor noastre. Odată cu trecerea timpului, oamenii din România au ajuns să experimenteze rezultatele educației financiare și auzim în jurul nostru din ce în ce mai mulți concetățeni care au ajuns la concluzia că este mai bine să pună banii să lucreze pentru ei, decât să-i țină la saltea ani întregi, riscând ca banii să se devalorizeze odată cu trecerea timpului.

Faptul că românii au înțeles să facă investiții și renunță la economisirea clasică într-un cont de economii, este cel mai bun lucru care se putea întâmpla. Banii au ca scop „plimbarea”! Banii trebuie puși în mișcare pentru tine, puși „la muncă”, obligându-i să producă și mai mulți, de la an la an! Astăzi, vă prezint în linii mari fondurile de investiții. Cea mai căutată modalitate de a economisi bani prin investiții, aceasta fiind o alternativă reală și profitabilă economisirii statice dintr-un cont bancar.

 

Ce sunt, de fapt, fondurile de investiții?

 

Fondurile de investiții reprezintă acele produse financiare prin care sumele atrase de la investitori, persoane fizice sau juridice, sunt plasate într-un portofoliu de instrumente financiare, în funcție de profilul de risc pe care aceștia îl aleg.

Cunoscute și sub denumirea de fonduri mutuale sau organisme de plasament colectiv, fondurile de investiții sunt niște entități care au ca principal scop atragerea și punerea la comun a banilor mai multor investitori privați. Prin această modalitate investițională, chiar și în cazul investirii unor sume mici, investitorul beneficiază de expunerea față de întreg portofoliul fondului, ceea ce îi asigură o diminuare a riscului considerabil.

Cu alte cuvinte și mai pe înțelesul tuturor, aceste fonduri mutuale sunt o modalitate de a ajunge la profit, în echipă cu alți investitori, urmând ca acesta să fie împărțit într-un mod proporțional cu sumele puse la bătaie de fiecare.

 

Cum investești în fondurile mutuale?

 

În primul rând, trebuie să precizăm că investiția în aceste fonduri mutuale se face prin achiziția unităților de fond. Aceste unități pot fi privite drept echivalentul unor acțiuni clasice, diferența fiind că, spre deosebire de acțiuni, care vin într-un număr limitat emis de către o anumită societate, unitățile de fond se emit continuu și pot fi tranzacționate oricând. Sumele acumulate de către un fond de investiții prin vânzarea de unități de fond sunt gestionate de către administratorul fondului respectiv. Folosindu-se de cunoștințele și infrastructura proprie, acești administratori vor plasa sumele cumulate în diverse instrumente pentru generarea profitului, în conformitate cu politica și strategia de investiții ce este făcută public printr-o serie de documente obligatorii.

De precizat, fondurile de investiții sunt entități reglementate și supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară și funcționează în baza unui cadru legal armonizat cu directivele europene. Toate activele fondurilor de investiții sunt certificate de bănci depozitare, ceea ce asigură o verificare suplimentară a existenței și corectitudinii evaluării intrumentelor financiare din portofoliul fondului.

În România, oamenii pot alege această alternativă de a economisi pe termen lung prin diferite companii, nu precizăm care, acest articol nefiind susținut de niciuna dintre ele. De ce sunt căutate aceste companii de către oameni? Simplu, pentru că oricine poate să aleagă să economisească prin investiții cu sume mici, începând cu sume și de la 100 lei/lună. Este rentabil? Da! Profitul anual poate ajunge între 7 și 11%. Sună mai bine decât procentele oferite de bancă pentru economisirea într-un cont de economii, corect?

 

Avantajele fondurilor de investiții

 

Avantajele investirii în fonduri de investiții sunt următoarele: Caracterul nediscriminatoriu din punct de vedere economic. Toți investitorii în fond având parte de același „tratament”, indiferent de suma investită. Acest element dă undă verde oamenilor de rând să înceapă să economisească pe termen lung prin investiții; Diminuarea costurilor și taxelor aferente tranzacțiilor cu instrumente financiare. Având în vedere cele explicate mai sus, costurile nu se duc către un singur investitor, acestea sunt suportate de către toți cei care investesc în acel moment, în aceeași unitate de fond; Posibilitatea de a investi sume mici; Investițiile sunt efectuate de echipe cu experiență profesională și abilități în domeniul investițiilor, în urma unui proces de analiză și printr-o monitorizare continuă a piețelor financiare; Transparența. Investitorii au acces gratuit la rapoartele lunare, semestriale sau anuale ale fondurilor de investiții; Reducerea riscului prin diversificare.

Putem să dezbatem subiectul în continuare și să facem împreună o proiecție personalizată pentru tine. Sunt Marius Oprea, consultant financiar. Mă găsești aici.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top