Ce este stagflația, fenomenul economic ce pândește România

Deflație, inflație și stagflație sunt trei dintre conceptele din sfera economică cel mai des evocate în dezbaterile televizate în ultimele săptămâni, în special cele două din urmă menționate. Pe fondul contextului internațional, inflația va continua trendul exploziv, atenționează economiștii, ceea ce ar putea conduce la stagflație. Dar ce reprezintă aceasta, de fapt?
Pe fondul inflației, adică a unei creșteri accentuate a prețurilor, de regulă, guvernele colectează mai muți bani la buget. Produsele și serviciile se scumpesc, iar pentru că cererea se poziționează agreabil în raport cu oferta, în mod automat, guvernele înregistrează creștere economică. Practic, în momentul în care cererea este mai mare, deci oamenii cumpără mai mult, prețurile cresc, un fenomen economic firesc.
Deflația reprezintă o scădere a prețurilor, pe fondul scăderii puterii de cumpărare, deci a unei cereri mai mici din partea pieței. Astfel, oferta este prea ridicată comparativ cu cererea. Deflația poate produce efecte severe comparabile cu cele ale inflației. Ea poate fi cauzată de o restrângere a cheltuielilor din partea guvernului, a agenților economici sau a simplilor cetățeni. Pentru că cererea de bunuri și servicii scade, acest fenomen poate determina falimente și creșterea numărului de șomeri.
Ce este, de fapt, stagflația
Stagflația intervine în momentul în care rata inflației este prea mare, iar creșterea economică mică sau nulă. În acest caz, puterea de cumpărare a persoanelor fizice și juridice scade. Spre deosebire de inflație, prețurile mai mari nu se reflectă și în bugetul statului. Nu există creștere economică. Astfel, rata șomajului crește, guvernul trebuie să reducă cheltuielile, iar multe companii riscă falimentul.
Un astfel de scenariu ar putea exista și în România, pe fondul creșterii accelerate a prețurilor la energie, la combustibili și la alimente. Prețurile la energie au crescut cu 300% într-un an de zile, cu 100% s-au majorat tarifele la combustibili pentru același interval, prețurile la polițele RCA au crescut de asemenea, cu 300%, iar în privința alimentelor, se anunță valuri succesive de scumpiri pentru 2022.