Now Reading
Ce este și cum recunoști o teorie a conspirației. Cele mai populare teorii ale conspirației în România

Ce este și cum recunoști o teorie a conspirației. Cele mai populare teorii ale conspirației în România

Teoria conspirației este un concept frecvent utilizat de zeci de ani, pe întreg mapamondul, în special în ultimele luni, din momentul în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat în martie pandemia de COVID-19. Ce este, de fapt, teoria conspirației și cum o recunoști?

O teorie a conspirației este o ipoteză, o opinie cu privire la o anumită persoană sau fenomen, care nu a fost verificată, deci în sprijinul căreia nu au fost aduse dovezi. Această „teorie” poate veni fie din partea unui singur individ, fie din partea unui grup de oameni, cu scopul de a comunica o anumită convingere.

De regulă, o teorie a conspirației se referă la un eveniment popular la nivelul unei comunități. Unele evenimente au răspunsuri oficiale care sunt contestate de amatorii teoriei conspirației, altele sunt învăluite de mister, prilej pentru conspiraționiști pentru a oferi și mai multe ipoteze.

Clasificarea teoriilor conspirației

Subiectele tratate de conspiraționiști se leagă fie de evenimente economice, fie de asasinate, dispariții, pandemii și altele. În general, conspiraționiștii suspectează anumite grupuri de interese de mușamalizare. În alte cazuri, ipotezele lor au rolul de a umple un vid în care încă nu au fost oferite răspunsuri ferme ale guvernelor ori ale oamenilor de știință.

Există mai multe clasificări ale teoriei conspirației. Una dintre cele mai comune le împarte în: manipulatoare, de conjunctură, evenimențiale.

Cele manipulatoare sunt create și răspândite de serviciile secrete ale unui stat, pentru atingerea unor scopuri politice. Sunt oarecum simplu de deconspirat, după ce sistemul politic pică. Exemple: Illuminati, Biserica Scientologică, Testamentul lui Petru cel Mare etc.

Cele de conjuctură apar de cele mai multe ori spontan, în baza atenției concentrate a presei pe un anumit subiect de interes general. Exemple: OZN-urile și extratereștrii, misiunea Apollo pe lună.

Cele evenimențiale se referă la evenimente dramatice, cu decese și dispariții. Exemple: moartea lui Tupac, asasinarea lui J. F. Kennedy, moartea Prințesei Diana, Revoluția din România anului 1989, atentatele de la 11 septembrie etc.

Există și teorii conspirative care de-a lungul timpului au fost dovedite. Astfel, au devenit certitudini. Printre acestea, Afacerea Dreyfus și Incidentul Gleiwitz.

Cine sunt adepții teoriilor conspirației

Adepții teoriei conspirației pot fi persoane cu un nivel precar de educație sau oameni care suferă de paranoia și schizofrenie. Totodată, pot fi și persoane inteligente, educate, cu un spirit critic foarte bine dezvoltat, cu expertiză în diferite domenii.

Cele mai populare conspirații în România

  • „Nicolae Ceaușescu nu a murit la Revoluție” – Susținătorii acestei teorii cred că asasinarea familiei Ceaușescu a fost doar o mușamalizare. Potrivit scenariului care era în vogă acum 10-15 ani, Nicolae Ceaușescu, miliardar, era cu soția pe o insulă pustie, bucurându-se de o viață liniștită;
  • „Ambulanța care fură copii în București” (Legendă urbană);
  • „Osama bin Laden nu a fost ucis” – Până acum 2 ani de zile circula intens această teorie. Adepții declarau că pozele cu teroristul arab mort sunt, de fapt, false;
  • „Pământul este plat” – Sunt mulți adepți la nivel mondial. Inclusiv în România există susținători ai acestei idei. Printre persoanele publice cunoscute la nivel internațional care cred 100% în acest lucru este boxerul britanic Carl Froch;
  • „Nu există noul coronavirus” – Negaționiștii suspectează un complot la nivel mondial între liderii politici, oamenii de știință și jurnaliști;
  • „Reptilienii” – O temă care a câștigat mulți adepți la nivel mondial, potrivit căreia lumea este condusă de ființe cu aspect de reptilă, camuflate într-o carcasă umană;
  • „Triunghiul Bermudelor” – Zona Oceanului Atlantic despre care conspiraționiștii susțin că vapoarele dispar din cauza unei porți în timp;
  • „Piramidele din Egipt au fost construite de extraterești”;
  • „OZN-ul de la Roswell, 1947″ și autopsia filmată a extraterestrului din 1955, care s-a dovedit a fi un fake;
  • „Monstrul din Loch Ness”.
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top