Ce este legea marțială, când este instaurată și care sunt efectele sale

Probabil că mulți dintre noi ne-am întrebat ce este, de fapt, legea marțială, ce efecte are și când este instaurată. În 2020 și 2021, cel mai des s-a discutat despre ea în contextul tensiunilor din SUA, provocate de mișcarea Black Lives Matter, pandemia de COVID-19 și alegerile prezidențiale – Donald Trump vs. Joe Biden.
Legea marțială este un sistem autoritar de administrație al unui stat. Practic, locul administrației civile, obișnuite, este înlocuit de armată. Legea marțială presupune impunerea controlului militar direct asupra funcțiilor civile din guvern, ca răspuns la o urgență temporară, cum ar fi starea de război sau o catastrofă naturală majoră. De asemenea, ea poate fi „activată” și în cazul unor tensiuni sociale precum proteste, rebeliuni, posibile revoluții.
Legea marțială, o „jucărie” periculoasă pentru cetățenii statelor conduse de dictatori
De regulă, legea marțială suprimă parțial sau total drepturile indivituale ale cetățenilor. În unele state, legea marțială presupune reguli specifice pentru anumite intervale orare, iar puterea judecătorească este exercitată de tribunale militare, numite curți marțiale. În plus, în contextul legii marțiale, autoritățile pot dispune lipsirea de libertate a unor cetățeni fără a fi nevoie de vreo condamnare din partea unei instanțe. Practic, legea marțială permite guvernului să controleze mai ușor și mai dur populația.
De-a lungul timpului, statele lumii au folosit legea marțială pentru diverse motive. Unele pozitive, altele negative, care au reprezentat doar dorința autoritară, extremă a conducătorului sau a unui grup de interese pentru a suprima în mod abuziv populația. În România de exemplu, în decembrie 1989, la Revoluție, Nicolae Ceaușescu a decretat legea marțială. Astfel, s-a interzis orice adunare publică. Din 18 decembrie, în urma protestelor de la Timișoara a fost decretată legea marțială. În zilele care au urmat s-a manifestat masacrul.