Ce este iaurtul grecesc și cu ce se deosebește de cel obișnuit
![Foto: stijntestrake [Unsplash]](https://mrnews.ro/wp-content/uploads/2020/04/vaci-lapte.jpg)
Iaurtul grecesc a devenit un produs alimentar celebru în România, în ultimii ani, prin intermediul campaniilor publicitare. De asemenea, este des invocat de împătimiții fitness-ului, care recomandă să fie consumat cu regularitate. Și totuși, ce este, de fapt, iaurtul grecesc?
Iaurtul grecesc este denumirea comercială a unui iaurt obișnuit, cu proprietăți foarte apropiate ale iaurtului natural care se găsește în orice magazin alimentar. Diferența dintre cele două o face timpul de strecurare al zerului. Pentru iaurtul grecesc, timpul de strecurare a zerului este mai mare, implicit a lactozei și astfel, rezultă o textură mai groasă și mai cremoasă.
Iaurtul grecesc vs iaurtul obișnuit: proteine, carbohidrați, calorii
Iaurtul grecesc conține mai multe proteine decât iaurtul normal. Primul are în jur de 6-8 grame de proteine/100 de grame, iar al doilea, 3-4 grame raportat la aceeași cantitate.
De asemenea, iaurtul grecesc conține mai puțini carbohidrați și mai puțină lactoză decât iaurtul obișnuit. Iaurtul grecesc are în jur de 3-4 grame de carbohidrați, în timp ce iaurtul obișnuit 4-5 grame/100 grame.
În ceea ce privește numărul de calorii, iaurtul grecesc conduce. 126 de calorii, față de 80 de calorii – iaurt obișnuit cu 5% grăsime.
Legat de preț, iaurtul grecesc este de regulă cu 80-100% mai scump față de cel obișnuit. Rămâne o variantă bună pentru cei care urmăresc să-și dezvolte masa musculară și cei care doresc să aibă diversitate în alimentație. Pentru cei care doresc să slăbească, iaurtul degresat este cea mai potrivită variantă, cu un conținut caloric scăzut.