Now Reading
Ce cantitate de apă trebuie să consumi de fapt în fiecare zi. Cum îți afectează sănătatea dacă bei prea multă

Ce cantitate de apă trebuie să consumi de fapt în fiecare zi. Cum îți afectează sănătatea dacă bei prea multă

Apa nu este doar unul dintre cele patru elemente ale naturii, ci este și un lichid fără culoare, fără gust și fără miros, al cărui consum regulat asigură un stil de viață sănătos.

De-a lungul timpului, s-au pus numeroase întrebări despre modul în care apa trebuie băută astfel încât să aducă beneficii cât mai numeroase pentru sănătate, iar acest articol este destinat să răspundă tocmai acestor nelămuriri.

Câtă apă se recomandă să bei zilnic. Cea mai ușoară metodă pentru a-ți calcula necesarul

Cu toate că adesea se recomandă consumul a 2 litri de apă zilnic, este important să înțelegem că acest parametru nu este unul universal. Aportul necesar de apă al fiecărui consumator se calculează individual, în funcție de greutatea acestuia, ținând cont și de faptul că activitatea, vârsta, starea de sănătate generală, precum și mediul de viață pot crea necesitatea de a asigura corpului un volum mai mare de lichide. De exemplu, persoanele care se antrenează în mod regulat trebuie să-și crească aportul zilnic pentru a evita scăderea performanțelor din cauza deshidratării.

Specialiștii în domeniu au depistat mai multe metode prin care îți poți calcula singur, cu aproximație, care este necesarul zilnic de lichide care trebuie asigurat corpului pentru a fi sănătos, iar părerile privind rezultatele sunt variabile și împărțite. Cel mai frecvent întâlnită și folosită metodă are ca punct de plecare proporția de apă din organism, în cazul bărbaților, aceasta fiind de 60-65%. Astfel, norma zilnică de consum al apei ar fi de 40 ml/kg, ceea ce înseamnă, spre exemplu, că un bărbat de 75 kg, ar trebui să consume, zilnic, 3000 ml de apă, adică 3 litri. Bineînțeles, așa cum am precizat anterior, acest volum poate crește sau poate scădea în funcție de anumiți factori.

Ce se întâmplă dacă bei mai multă apă decât „doza” zilnică recomandată

Din păcate, există situații în care un consum de apă în exces poate conduce la hipoantremie, așa-numita „intoxicație cu apă”, care se manifestă prin scăderea nivelului de sodiu și electroliți din corp. Aceasta afectează în principal rinichii, care nu fac față la o cantitate mai mare de apă, dar și creierul. Excesul de lichide intră în sânge, iar apoi este transportat către celule, determinând umflarea acestora. Intoxicația cu apă apare cel mai des în timpul activităților sportive intense.

Intoxicația cu apă se manifestă prin migrene, amețeli, urinări frecvente, umflături ale mâinilor, picioarelor și buzelor, crampe musculare și mușchi slăbiți, stări de vomă. În plus, în urma unui studiu efectuat de specialiști, s-a stabilit că excesul de apă poate determina scăderea puterii de concentrare, deoarece rinichii nu mai pot elimina eficient apa în exces din corp, ceea ce stresează organismul și conduce la stări de oboseală.

Cum îți dai seama că trebuie să bei mai multă apă pe zi. Despre sete și deshidratare

Setea este o senzație prin care corpul transmite nevoia de apă și apare atunci când cantitatea de apă din sânge și țesuturi scade, iar concentrația de săruri crește. În momentul în care o persoană are senzația de sete, ea a pierdut deja peste 1% din volumul apei din organism. Cu cât organismul pierde mai multă apă, cu atât efectele adverse se manifestă din ce în ce ma agresiv. De exemplu, o scădere de 2% a nivelului de apă conduce la pierderea temporară a memoriei. În cazul unui procent de până la 10%, apar halucinațiile, iar la 12% este nevoie de intervenția medicului pentru ca organismul să își revină. Moartea apare în momentul în care se pierde în jur de 20% apă.

Setea este primul semn al deshidratării, iar efectele acesteia sunt diverse, astfel că este destul de ușor să îți dai seama când organismul tău cere mai multă apă. Dacă ai simptome precum gură uscată, migrene, lipsă de energie, ochi uscați, piele uscată, crampe musculare, constipație ori elimini o cantitate mică de urină, ești deshidratat ușor spre moderat. Însă dacă ai senzația de sete extremă, confuzie, piele foarte uscată, presiune arterială scăzută sau hipertensiune arterială, hiperventilație ori elimini o cantitate foarte mică de urină/nu elimini deloc, e clar că ești deshidratat sever.

Hidratarea eficientă

Fie că ești sau nu deshidratat, corpul trebuie menținut într-o stare generală de hidratare, iar aceasta se poate obține numai prin consumul regulat de apă, în cantitate adaptată fiecărei persoane în parte. Totuși, pentru a suplimenta necesarul, poți consuma în cantități moderate și alte lichide. De exemplu, ceaiuri din plante naturale, atâta vreme cât nu sunt îndulcite; sucuri din fructe și legume, dacă le prepari  jumătate apă, jumătate suc; lapte. În plus, pepenele verde, roșiile, salata, morcovul, spanacul, ciorbele și supele al dente, dar și alte alimente pot contribui în mod eficient la hidratarea ta. Alcoolul și cafeaua au efect diuretic, iar dacă sunt consumate în exces conduc la deshidratare.

O atenție deosebită trebuie acordată băuturilor „pentru sportivi”, care, deși sunt o sursă reală de apă și electroliți, pot conține calorii, zahăr și sodiu în exces, substanțe care, în timp, pot afecta organismul.

În ceea ce privește conceptul de hidratare eficientă, se recomandă consumul unui pahar de 250 ml de apă la trezire, înainte de culcare și la fiecare 2 ore, chiar dacă nu ai neapărat senzația de sete. Desigur, aceasta este o regulă care trebuie adaptată în funcție de criteriile enumerate la începutul articolului.

Beneficiile consumului de apă

  1. Ameliorează oboseala, reglează temperatura corpului, crește nivelul de energie și dă o stare de bine.
  2. Ajută la eliminarea de fluide acumulate în organism și oferă elasticitate pielii, hidratând-o.
  3. Elimină toxinele, fiind un detoxifiant natural, și diminuează nivelul de sodiu din organism.
  4. Asigură o digestie optimă și previne constipația.
  5. Reduce senzația de foame, combate retenția de apă și accelerează metabolismul, lucruri care ajută la menținerea unei forme fizice de invidiat.
  6. Ajută la ameliorarea durerilor de spate și a migrenelor.
  7. Hidratează mușchii și articulațiile.
  8. Îmbunătățeste funcțiile renale.
  9. Contribuie la dezvoltarea sistemului imunitar și elimină riscul de pietre la rinichi, atac de cord, boli respiratorii, probleme intestinale, reumatism, cancer de vezică urinară și de colon, artrită, diabet și alte boli cardiovasculare.
View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top