CCR a decis: obligativitatea purtării măștii, neconstituțională. Varujan Vosganian: „Guvernul ar trebui să intre în pământ de rușine!”. Ce articole din Constituție au fost încălcate

Guvernul României a primit o puternică lovitură din partea Curții Constituționale a României. Judecătorii CCR au constatat neconstituționalitatea integrală a OUG 192/2020, emisă de guvernul Orban, care le-a permis autorităților să impună purtarea măștilor în spații deschise.
Decizia a fost luată în unanimitate, inclusiv cu voturile judecătoarelor Livia Stanciu și Simina Tănăsescu, numite la CCR de către Klaus Iohannis. CCR a fost sesizată de judecătoarea Roza Marcu, fost secretar general al CSM, la cererea studentului Adrian Secu.
Ce articole din Constituție au fost încălcate de Guvernul României
Scriitor și fost parlamentar, Varujan Vosganian, un permanent contestatar al măsurilor abuzive impuse de-a lungul crizei COVID a reacționat pe Facebook, unde a ridiculizat Guvernul.
„Curtea Constituțională a decis că textul privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă este neconstituțional.
Au existat critici cum că chestiunea asta trebuie decisă de medici, nu de judecători. Să ne înțelegem: Curtea Constituțională nu s-a pronunțat asupra utilității măștii de protecție, ori dacă e bine să purtăm măști cu picățele sau FFP2. Curtea Constituțională a stabilit că modul în care a fost impusă obligativitatea portului de mască e neconstituțional.
Ce acuză CCR? Că OUG 192/2020 a încălcat articolul de căpătâi ale Constituției și anume:
art. 1. Mai precis art.1.3 care spune că ‘România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate.’
Și art. 1.5 care spune că ‘În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.’
Ce-ar mai fi de spus decât că la o astfel de motivație Guvernul ar trebui să intre în pământ de rușine!”, a notat Vosganian.
Cine sunt principalii reprezentanți ai statului român responsabili de restricțiile COVID
Restricțiile COVID au fost impuse în timpul Guvernului Ludovic Orban (PNL), întreținute și înăsprite de Guvernul Florin Cîțu (PNL + USR – PLUS + UDMR) și Guvernul Nicolae Ciucă (PNL + PSD + UDMR), care a mai relaxat măsurile, pe fondul răspândirii Omicron și a tensiunilor sociale.
De-a lungul crizei COVID, la funcția de ministru al Sănătății a fost ocupată de Victor Costache (PNL), Nelu Tătaru (PNL), Vlad Voiculescu (USR – PLUS), Florin Cîțu – interimar (PNL), Ioana Mihăilă (USR – PLUS), Cseke Attilla – interimar (UDMR), Alexandru Rafila (PSD).
Toate restricțiile, inclusiv implementarea certificatului verde de vaccinare pentru utilizare în România au fost încurajate și vegheate de către colonelul Valeriu Gheorghiță – coordonator al campaniei de vaccinare și Raed Arafat – secretar de stat în cadrul MAI, șef al DSU. Ambii ocupă funcțiile menționate și în prezent.
Din rândul partidelor, USR-ul lui Dacian Cioloș și Dan Barna s-au poziționat cel mai categoric în favoarea extinderii certificatului verde COVID, adică șantajul pentru păstrarea locului de muncă. Dan Barna, fost președinte și actual vicepreședinte al USR, a susținut la finalul anului trecut extinderea certificatului verde. Astfel, USR a cerut insistent ca proiectul să fie votat masiv în Parlament, iar angajații nevaccinați de la stat și din privat să fie dați afară. Același punct de vedere l-a împărtășit și premierul de la acea vreme, Florin Cîțu și PNL-ul. Protestele masive ale partidului AUR, ale cetățenilor și poziția pragmatică a PSD au determinat ca proiectul să nu mai fie votat.