Cât de sănătoasă este dieta vegetariană sau raw vegană. Cu sau fără carne? Verdictul medicului

Din ce în ce mai multe persoane renunță la carne și se orientează către dieta vegetariană, din diverse motive: religioase sau credința că adoptă o rutină mult mai sănătoasă. Experții, însă, sunt de altă părere. Printre cei care demontează miturile se numără medicul gastroenterolog Andrei Haidar.
Trendul dietei vegetariene este mai degrabă o bună strategie de marketing din partea companiilor producătoare de produse și suplimente alimentare, potrivit medicului. Doctorul Andrei Haidar încurajează pacienții să adopte o alimentație echilibrată. Dezechilibrele pot crea probleme de sănătate pe termen lung, atenționează doctorul, într-un interviu pentru Antena 3.
„Dieta, în general, trebuie să fie echilibrată. Nu există niciun studiu care să dovedească că dietele vegetariene sunt bune. Din contră, popoarele care consumă proteine animale sunt nordicii și trăiesc cel mai mult.
Dieta trebuie să fie echilibrată, trebuie să mănânci și vegetal și animal, dar nu mănânci un pui pe zi. Un om normal are nevoie de un gram de proteină pe zi, pe kilogram de corp.
Este important să mănânci la timp, să mănânci diversificat și să nu mănânci ceea ce nu trebuie să mănânci”, atenționează medicul.
Mai mult, medicul avertizează și adepții dietelor raw vegane.
„Dieta raw vegană e o dietă la modă, dar corpul uman e făcut ca să aibă din toate, să mănânce normală, să mănânce diversificat, dar cu pondere (…) Oamenii nu înțeleg că nimeni nu te poate înlocui și că nu există dietă care să facă minuni dacă nu au ambiție să slăbească”, este avertismentul gastroenterologului.
Proteinele din fructe și legume nu le pot înlocui pe cele din carne
Carnea conține proteină, un macronutrient esențial pentru corpul uman. Pe termen lung, proteina vegetală nu poate substitui proteina animală, potrivit medicului: „Fără proteine, alimentarea corpului este foarte importantă și nu putem lua proteinele doar din vegetale. Există 10 aminoacizi care nu pot fi luați decât din hrana animală”.
Din punct de vedere științific, eficiența regimului vegetarian nu este dovedită.
„Există studii ce demonstrează că carnea roșie poate favoriza cancerul colonic, dar depinde cât mănânci. Orice exagerare nu este bună, chiar dacă este vegetală sau animală. Trebuie să mâncăm de toate, dar echilibrate.
O salată pe zi, două fructe pe zi sunt foarte bune, pentru că aceste alimente ne aduc unele din acele microelemente cum este zinc, magneziu, dar și vitamine și minerale”, explică Haidar.
Bolile la care se expun adepții dietelor vegetariene
Consumul excesiv de legume favorizează apariția unor afecțiuni severe, aspect confirmat de medici, de-a lungul timpului.
„Dieta în ulcer și în gastrită se rezumă la faptul că mănânci ceea ce își priește. Dar repet, pe termen lung, cu siguranță aceste diete fac rău.
Spre exemplu, indienii mănâncă foarte multe zarzavaturi și suedezii foarte multă carne. Dieta echilibrată este cel mai important lucru.
Vegetarienii trăiesc mai puțin, nu există studii care să demonstreze că vegetarienii trăiesc mult și nici că sunt feriți de boli. Fără proteine animale suntem descoperiți. Că le luăm din ouă, din carne sau din lactate, organismul are nevoie de ele”, transmite medicul.
Inițial am crezut că asta este o glumă proastă sau un articol satiric. Consider că este trist că există medici gastroenterologi care afirmă că nu există niciun studiu care să susțină că dietele vegetariene sunt bune.
Îi recomand domnului doctor să intre pe PubMed și să caute „vegan diet benefits”. Există mii de studii despre beneficiile dietei pe bază de plante. Un site care listeză câteva zeci de mii de studii este NutritionFacts.org, fondat de Dr. Michael Greger.
Recomand, de asemenea, și studiile despre „zonele albastre”, care arată că cei mai longevivi oameni din lume trăiesc în comunități unde se mănâncă predominant vegetarian. Dr. Dean Ornish, un reputat cardiolog american, a dovedit că bolile cardiace pot fi vindecate printr-o dietă vegetariană. „Studiul China” al doctorului Colin Campbell, cercetările doctorului Caldwell Esselstyn și multe altele.