Now Reading
Cât de importanți sunt banii pentru un bărbat. Despre vocație și antreprenoriat, cu Nic Enache, coach financiar

Cât de importanți sunt banii pentru un bărbat. Despre vocație și antreprenoriat, cu Nic Enache, coach financiar

Unii aleargă după bani până la epuizare și ajung să neglijeze planul familial, propria sănătate sau hobbyurile. Alții trândăvesc ori justifică neîmplinirea în plan material prin tot feluri de tertipuri precum „viața nu înseamnă bani” și tot feluri de motive legate de spiritualitate. Bineînțeles, există persoane care-și găsesc echilibrul. Fiecare doarme așa cum își așterne, însă cert este faptul că banii contează. Mai ales pentru un bărbat. 

Despre importanța banilor pentru un bărbat, relația vocației cu bunăstarea materială, antreprenoriat, cheltuirea iresponsabilă a banilor și seducție am discutat pe larg cu Nic Enache, coach financiar și carieră.

Importanța vocației

MrNews.ro (Andi Miron) – Cât de importanți sunt sau trebuie să fie banii pentru un bărbat? Și mai ales, cât de mult contează situația financiară a bărbatului, în momentul în care vrea să-și formeze o familie?

Nic Enache: Banii sunt importanți în toate domeniile, nu putem face nimic fără ei. Este un truism. Bărbații, datorită unor tipare de comportament moștenite de generații, se consideră mai responsabili decât femeile în procurarea banilor și administrarea lor, deși nu este adevărat 100%.

Vă dau un exemplu: dacă întrebați un adolescent de ce nu invită colega care îi place atât de mult în oraș, îți va răspunde că nu are bani. Dacă întrebi un student același lucru, îți va răspunde că nu are bani și/sau mașină. Banii fac parte din identitatea masculului, indiferent de vârstă.

Mai târziu, situația financiară personală se va transfera în planurile de viitor ale tânărului bărbat atunci când își dorește să-și întemeieze o familie. Până acum vreo 30 de ani, familia era protejată de statul socialist. Dacă urmai cursurile unei facultăți, la terminarea studiilor aveai parte de o repartiție în „câmpul muncii”. Cei căsătoriți aveau prioritate la repartiție, în dauna celor care aveau note mai bune sau erau burlaci. După ’90, ideea concubinajului s-a relaxat, tinerii trăiesc împreună fără a fi căsătoriți și după ce se „încropesc material”, decid să se căsătorească oficial, mai ales dacă „apare” sau „a apărut un copil”.

MrNews.ro: Cât de puternică este legătura dintre vocație și împlinire în plan material? Cum îți descoperi vocația?

Nic Enache: Alegerea carierei este una dintre deciziile cele mai importante și mai dificile din viața unui bărbat. De ce? Pentru că tot ceea ce va realiza ulterior depinde de cariera aleasă și, implicit, de finanțele pe care le va avea. Există un test care ajută în alegerea carierei, testul Schein, ce îți indică direcția în care ar fi bine să te îndrepți, conform aptitudinilor, înclinațiilor și istoricului personal. De multe ori, descoperi că ai început o carieră și de fapt ți se potrivește altceva. Să spunem că ai talent ca întreprinzător, însă testul îți indică faptul că ai face mai bine să îți alegi o activitate care presupune un grad de laxitate în activitatea zilnică, lucru care îți confirmă momentele în care doreai pe neașteptate să pleci în concediu, un artist care urăște constrângerile vieții disciplinate, ordonate de antreprenor. Prin prisma unui test și a unui interviu de carieră, poți decide o schimbare pe care să o faci în viitor. O vorbă care se confirmă este că ‘aș dori să am un hobby din care să trăiesc’, ceea ce înseamnă să nimerești în acest flux de mulțumire personală care să îți aducă și realizarea financiară.

Spiritul de întreprinzător

MrNews.ro: Câți dintre bărbați au abilități și viziune de antreprenor? 

Nic Enache: Toți oamenii au viziune de antreprenor. Felul în care îți organizezi viața este o atitudine antreprenorială, doar că rezultatele finale diferă, din cauza unor cauze multiple, abilitățile antreprenoriale fiind pe un loc important. Aici pot fi listate inteligența emoțională, lucrul în echipă, managementul timpului, abilitățile de comunicare intra și interpersonale, abilitățile de rezolvare a problemelor, abilitățile de planificare. Este imposibil de stabilit un procentaj în această privință, însă sunt convins că educația primită începând cu vârste mici – la vârste de studii universitare poate aduce abilități manageriale, poate dezvolta voința, creativitatea și curajul de a porni proiecte noi.

MrNews.ro: În România anului 2019/2020, care sunt abilitățile și competențele unui antreprenor/lider? Cum s-au schimbat față de anii ’90?

Nic Enache: Competențele unui antreprenor au fost listate, nu exhaustiv, mai sus. Sunt aceleași care erau predate studenților la politehnică și înainte de 1990. De atunci au intrat „pe piață” unele teme noi, provenind din psihologie, cum este inteligența emoțională sau explicații științifice despre cum funcționează mintea umană. Îndemnul meu este de a învăța abilitățile manageriale înainte sau în timp ce pornești un proiect, dacă vrei să ai succes.

MrNews.ro: Care sunt cele mai des întâlnite sau periculoase capcane pe care le poate întâlni un antreprenor în ziua de azi?

Nic Enache: Antreprenorul are nevoie de un grad de reziliență accentuat – să-i spunem stoicism, pentru a face față diverselor încercări zilnice, ca în povestea cu Harap Alb. Orice poate fi o capcană dacă nu știi ce se poate întâmpla. Și aici vorbim despre managementul riscului. De aceea este bine să accepți că se poate întâmpla și să îți pregătești resursele de rezolvare. Este bine să te înconjori cu oameni de încredere, care îți pot oferi sfaturi prețioase și cu resursele care te pot scoate din situația neplăcută.

Cum să ceri o mărire de salariu șefului

MrNews.ro: Se spune că cei mai mulți angajați nu primesc o mărire de salariu pentru că nu o cer. În ce măsură este adevărat? Cum ar trebui să abordeze un bărbat superiorul, pentru a obține majorarea dorită? Care sunt greșelile de evitat?

Nic Enache: O istorioară, din multele povestite de către Kevin Hogan, spune cum a reușit eroul nostru să obțină o plată mai consistentă pentru susținerea unei prelegeri. El s-a plâns unui prieten mai în vârstă că este plătit destul de modest pentru prelegerile susținute, deși calitatea lor este excelentă. Prietenul îi spune să ceară o sumă mai mare, preferabil dublu față de cât a fost plătit până atunci. Soarta îi „trimite” o comandă și când discuția ajunge la bani, Kevin cere dublu față de cât cerea de obicei. Clientul îi spune că va reveni cu un telefon, neputând da un răspuns ferm pe loc. Kevin se gândește că ar fi trebui să accepte prețul mic, pentru că probabil, potențialul client a fost ofensat de cerere și nu va reveni. Surpriză, a doua zi clientul sună și spune că este de acord cu prețul solicitat.

Tind să consider că povestea adevărată 100%, deoarece am făcut și eu aceeași manevră de câteva ori, când am „știut” că valoarea serviciilor mele era mare. Câteodată nu a mers, pentru că prețul pieții era mai mic și nu am avut acea informație. Așa că sugestia mea este să cereți mărirea de salariu. Această cerere trebuie susținută de calitatea muncii prestate, de acoperirea tuturor cerințelor job description-ului, de relația cu șeful direct, de relația cu membrii echipei – prietenii și dușmanii ascunși, de schema de organizare – care are anumite intervale de remunerare (dacă ești deja pe treapta de sus, posibilitatea măririi salariului este nulă, poți spera doar la un bonus de sfârșit de an). Fără aceste cerințe rezolvate, nu are rost să cereți, pentru că nu vi se va da.

Banii și superficialitatea

MrNews.ro: Intrăm un pic în sfera sociologică. Mario Vargas Llosa vorbește în „Civilizația spectacolului” despre decadența culturii, în contextul în care divertismentul a devenit valoare supremă și ultim scop al existenței noastre. Totodată, subliniază uriașa confuzie a omului de rând între preț și valoare – iar asta se poate observa cel mai ușor în pictură, film și muzică. Deci totodată, o cheltuire a banilor într-un mod superficial. Ce părere ai? 

Nic Enache: Banii se cheltuie întotdeauna și superficial. „Superficial” este un criteriu vag de catalogare care aici este folosit pentru a defini o valoare monetară în comparație cu o valoare morală, estetică sau etică. Istoria omenirii este plină de exemple de cheltuire superficială, mai bine spus, de acordare de valoare mai mare unor lucruri care sunt catalogate drept „ieftine” de către alte persoane.

Cheltuirea banilor de dragul cheltuirii – vezi „shoppingul”, dă senzația de putere și mulțumirea că ești potent, că îți poți permite ceea ce alții nu pot, că reprezinți ceva în lumea asta. În ultimă instanță, este vorba despre stima de sine. Astfel că o cheltuire superficială a banilor este superficială în ochii celor care au alte valori de viață. De exemplu, bucuria achiziționării unui tablou de calitate de care te bucuri privindu-l. Dar nu și în ochii celor care se mândresc cu plata unei sticle de șampanie cu câteva mii de euro, pentru care posesia banilor și demonstrarea acestui lucru prin plata făcută este importantă. Nevoile umane sunt aceleași la toți oamenii – vezi Piramida nevoilor umane a lui Maslow, doar că stabilirea priorităților diferă. Ce este superficial și ce este profund reprezintă o comparație la nivel individual care odată făcută, nu îți aduce fericire.

MrNews.ro: O întrebare care-i privește pe cei mai sceptici, expuși la modele nefericite: Cât de importanți sunt banii în seducție?

Nic Enache: Da, banii sunt importanți în seducție. O situație quasi-binecunoscută este a prietenelor sportivilor de succes. Banii sunt un afrodisiac care acoperă alte lipsuri ale personalității și ale șarmului personal.

Nic Enache, coach financiar și de carieră
Nic Enache, coach financiar și carieră
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top