Now Reading
Care sunt singurele cacofonii acceptate în limba română

Care sunt singurele cacofonii acceptate în limba română

Cacofonia reprezintă una dintre „capcanele” limbii române. Potrivit definiției, cacofonia e o asociere discordantă, neplăcută de sunete. Există însă și câteva care fac excepție de la regulă, potrivit lingviștilor.

Cacofoniile permise în limba română

Ion Luca Caragiale

Biserica Catolică

Banca Comercială

tactică cavalerească

epoca capitalistă

fizica cuantică

muzică corală

Cum eviți o cacofonie

Înainte, cel mai bine ar fi dacă am vorbi despre cum să nu eviți o cacofonie. De multe ori, în spațiul public am auzit persoane care, pentru a evita o cacofonie, folosesc cuvântul „virgulă”. O mare greșeală. Virgula se scrie, nu se pronunță.

Pentru a evita cacofonia există soluții elegante: utilizarea sinonimelor. În loc de „ca copilul meu” sau „ca virgulă copilul meu”, poți spune „ca fiul/fiica mea”. În loc de „după părerea mea”, poți spune „în opinia mea”. În loc de „mănâncă ca calul” poți afirma „mânâncă precum un cal” sau „se hrănește ca un cal”.

Cacofoniile și „ca și”

Există și cazuri în care unele persoane utilizează „ca și” în loc de „ca”, pentru a evita o cacofonie. Cacofonia nu oferă muzicalitate, într-adevăr. Dacă nu este foarte gravă, poți să o lași așa, decât să spui „ca și coleg”. Dar varianta cea mai corectă și elegantă este să spui „în calitate de coleg” sau „din perspectiva colegului de bancă/de clasă”.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top