Now Reading
Care este, de fapt, puterea de cumpărare a românilor. Prețurile și salariile, comparate cu cele din străinătate

Care este, de fapt, puterea de cumpărare a românilor. Prețurile și salariile, comparate cu cele din străinătate

Nu mai reprezintă o surpriză pentru nimeni faptul că România este cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, alături de Bulgaria și una dintre cele mai sărace de pe continent. Săracă în ceea ce privește datele economice, nu resursele și potențialul, evident. Din acest motiv, bătălia politică este mare, iar guvernanții continuă să ofere declarații bombastice, despre cât de bine este în România.

MrNews.ro a realizat o analiză care reflectă puterea de cumpărare a românilor, comparată cu cea a statelor din restul Europei. Dar înainte de toate, trebuie amintite câteva declarații rupte de realitate ale premierului Florin Cîțu, din Guvernul PNL + USR PLUS + UDMR.

 

Minciunile Guvernului României, despre puterea de cumpărare a cetățenilor

 

Deși veniturile românilor au înghețat în 2021, prețurile continuă să crească. În ciuda inflației și a datelor prognozate de economiști, guvernanții pun în practică piesa de teatru a prosperității:

  • „Lucrurile arată foarte bine în economie în acest moment. Venitul crește, puterea de cumpărare a românilor crește. Avem investiții în creștere și sunt resurse financiare pe care le așteptăm, 29,2 miliarde din PNRR, 46 miliarde fonduri europene, plus bugetul de stat în fiecare an. Avem toate condițiile pentru a avea în următorii patru ani o explozie a creșterii economice (…)” – Florin Cîțu, pentru B1 TV, în data de 14 mai 2021.
  • „EUROSTAT confirmă – în România sunt cele mai IEFTINE alimente din UE! Aşa mai omorâm un fake news despre ‘explozia’ preţurilor” – Florin Cîțu, pe Facebook, în data de 23 mai 2021.

Evident, declarațiile sună bine. Dar în politică, informațiile care ajung pentru publicul larg, deci pentru cetățeni, sunt cele pe care politicul dorește să le afle. Cele incomode și mai ales cele secrete, pe orice fel de temă, necesită preocupare, research, iar altele rămân în spatele ușilor închise.

În cazul de față, declarațiile lui Florin Cîțu sunt niște minciuni prin omisiune, pentru că:

  • România are printre cele mai mici prețuri din Europa, dar are cele mai mici venituri;
  • România are printre cele mai mici prețuri din Europa, dar are cele mai proaste produse – dublul standard la alimente, deci este firesc să fie cele mai ieftine.

 

Prețurile și salariilor românilor, comparate cu cele din străinătate

 

În analiza de mai jos, vă prezentăm care sunt salariile și prețurile din mai multe capitale din Europa.

Potrivit datelor colectate, România degeaba are cele mai mici prețuri, pentru că puterea de cumpărare este foarte slabă. La benzină și alimentele de zi cu zi, unele prețuri se poziționează pe același palier, iar altele sunt cu 10%-50% mai mari. În schimb, venitul mediu în statele din centrul și vestul Europei este cu 100%-400% mai „dolofan”. Evident, nu degeaba fenomenul exodului, care a explodat din anul 2007, continuă tendința.

Datele au fost colectate prin intermediul portalului Numbeo.com și se referă la luna iunie 2021. Copenhaga (Danemarca), Londra (Anglia), Glasgow (Scoția), Paris (Franța), Roma (Italia), Berlin (Germania), Varșovia (Polonia), Atena (Grecia), Budapesta (Ungaria), Atena (Grecia), Sofia (Bulgaria) și București (România) sunt orașele incluse în analiză.

 

Salariul mediu net

 

Dintre toate capitalele europene, Bucureștiul are cel mai mic salariu mediu net, deci „în mână”. Chiar și vecinii bulgari, de la Sofia ne depășesc.

 

Londra – 3.651 de euro

Copenhaga – 3.175 de euro

Paris – 2.871 de euro

Berlin – 2.592 de euro

Roma – 1.455 de euro

Varșovia – 980 de euro

Budapesta – 856 de euro

Atena – 827 de euro

Sofia – 767 de euro

București – 724 de euro

 

Prețul mediu al litrului de benzină

 

De la cei mai săraci la cei mai bogați cetățeni din Europa, prețul benzinei este aproximativ la fel. Parizienii plătesc cu până la 50% mai mult pentru litrul de benzină față de bucureșteni, dar au o medie a salariilor cu 400% mai mare.

 

Sofia – 0,99

București – 1,06

Budapesta – 1,13

Varșovia – 1,15

Berlin – 1,34

Londra – 1,41

Glasgow – 1,42

Copenhaga – 1,45

Roma – 1,48

Paris – 1,5

 

Prețul mediu al litrului de lapte

 

Nici prețurile laptelui nu diferă foarte mult. Un litru costă aproape la fel la București, Glasgow, Paris, Sofia și Londra. Doar că în România, salariile sunt cu 100%-600% mai mici.

 

Varșovia – 0,65

Budapesta – 0,71

Berlin – 0,93

Glasgow – 1,06

București – 1,06

Paris – 1,07

Sofia – 1,08

Londra – 1,11

Atena – 1,18

Copenhaga – 1,33

Roma – 1,51

 

Prețul mediu al unei pâni de 500 de grame

 

În statele occidentale, pâinea este mai scumpă decât în România, dar nu „cântărește” la fel de greu pentru bugetul cetățeanului din clasa de mijloc.

 

Sofia – 0,61

București – 0,65

Budapesta – 0,72

Atena – 0,76

Varșovia – 0,88

Glasgow  – 1,14

Londra – 1,18

Berlin – 1,25

Roma – 1,79

Paris – 1,84

Copenhaga – 2,96

Multe dintre prețurile din coșul de cumpărături, de zi cu zi, în statele din Europa centrală și din vest sunt la nivelul celor din România. La imobiliare prețurile sunt semnificativ mai mari, însă raportat la veniturile lunare, firești.

Dincolo de demagogiile politicienilor români, diferența dintre nivelul de trai al unui cetățean din România, comparativ cu cel al unuia din vestul și centrul continentului, rămâne foarte mare. Pe lângă serviciile publice și infrastructură, mult superioare, europenilor de clasă medie, după ce achită utilitățile – facturile, chiria și merg la cumpărături, le rămân suficienți bani pentru pus deoparte sau recreere.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] România are printre cele mai mici prețuri din Europa, dar are cele mai mici venituri și omânia are printre cele mai mici prețuri din Europa, dar are cele mai proaste produse – dublul standard la alimente, deci este firesc să fie cele mai ieftine”, arată jurnalistul Andi Miron pe Mrnews.ro. […]

Mihail
Mihail
10 months ago

Mulțumesc de informații!

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top