Când este, de fapt, Ziua Bărbatului. 9 martie sau 19 noiembrie?

Celebrarea Zilei Bărbatului a devenit un subiect de controversă atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților. 9 martie sau 19 noiembrie e momentul potrivit pentru „La mulți ani!” și tot „alaiul”?
Data de 9 martie pentru celebrarea Zilei Bărbatului este o variantă neaoșă, adaptată în contextul sărbătorii creștine Sfinții Mucenici. Mai precis, la această dată creștinii îi prăznuiesc pe cei 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia, uciși pentru credința lor, după ce au refuzat să se închine zeilor. De aceea, ei au fost duşi legaţi la un lac, în vreme de iarnă şi au fost lăsaţi să îngheţe în mijlocul apei.
Tot pe data de 9 martie, potrivit tradiției, se beau cele 40-44 de pahare de vin. De asemenea, pe vremuri, în mediul rural, pe data de 9 martie se scotea plugul la arat, în mod festiv, pentru a marca începutul noului an agrar.
Ziua Bărbatului, celebrată pe data de 9 martie, a venit rapid, după perioada în care doamnele și domnișoarele au fost răsfățate de Sfântul Valentin – 14 februarie, Dragobete – 24 februarie, 1 Martie, Ziua Femeii – 8 martie. Astfel, sărbătoarea Mucenicilor a fost „prilejul perfect”, însă neoficial.
Ziua Internațională a Bărbatului, celebrată oficial pe data de 19 noiembrie
Ziua Bărbatului este celebrată oficial, la nivel internațional, pe data de 19 noiembrie. În Parlamentul României a fost votată o lege în acest sens, în 2016.
Dezbateri pentru stabilirea Zilei Bărbatului au fost inițiate în Statele Unite ale Americii încă din 1960, însă data oficială a fost stabilită abia în 1999, în Trinidad Tobago. Sărbătoarea a fost adoptată ulterior, în peste 60 de țări.
La un moment dat, în România, Ziua Bărbatului a fost celebrată pe data de 5 mai, la inițiativa unui producător de bere.