Now Reading
Asociația „Neagu Djuvara”, lansată la un an de la decesul fostului istoric și diplomat

Asociația „Neagu Djuvara”, lansată la un an de la decesul fostului istoric și diplomat

Asociația Culturală „Neagu Djuvara” a fost lansată marți, 29 ianuarie, în cadrul unui eveniment găzduit de Librăria Humanitas Cișmigiu.

Evenimentul de lansare a avut loc la un an de zile de la moartea reputatului istoric. În seara de 29 ianuarie au luat parte la eveniment Sandra Djuvara Melone, nepoata lui Neagu Djuvara și președintele asociației, respectiv filozoful Gabriel Liiceanu și Mihai Frățilă, episcop al Episcoiei Greco-Catolice.

Asociația Culturală „Neagu Djuvara” are drept scop promovarea valorilor culturale, sprijinirea tinerilor studenți și cercetători în domeniul istoriei poporului român, respectiv publicarea unor lucrări pe care fostul diplomat nu a apucat să le facă publice în timpul vieții.

„Vom continua să colaborăm cu Humanitas, în principal, dar şi cu alţii, aşa cum a făcut şi bunicul meu. Vom organiza discuţii în şcoli şi în universităţi, vom distribui cărţi în şcoli şi biblioteci, vom publica materiale pe care Neagu nu a avut timp să le publice în timpul vieţii, dar şi publicaţiile altora. Şi ne gândim să găsim finanţare pentru burse şi proiecte din istorie. Prevedem că evenimentele vor avea loc în multe localităţi în ţară. Este important să nu ne limităm la Capitală”, a declarat Sandra Djuvara Melone.

Cine a fost Neagu Djuvara

Neagu Djuvara a fost istoric, jurist, diplomat, filozof și profesor. S-a născut în august 1916 la București și a murit la vârsta de 101 ani, în ianuarie 2018, în Capitală. 45 de ani i-a trăit în exil, revenind în România după Revoluția din 1989.

În 1937, Neagu Djuvara a obținut licența în istorie la Sorbona și titulatura de doctor în drept în 1940, la Paris. A participat la campania din Basarabia şi Transnistria (iunie–noiembrie 1941) și a fost rănit aproape de Odessa. În 1943 a intrat prin concurs la Ministerul de Externe și a fost trimis curier diplomatic la Stockholm, în august 1944, pentru negocierile cu URSS. La Stockholm a fucționat ca secretar de legație, până în 1947, când Ministerul de Externe a fost acaparat de comuniști. Astfel, Djuvara a rămas în exil, militând până în 1961 în diverse organizaţii ale diasporei. În 1961 a plecat în Republica Niger, unde a fost consilier diplomatic și juridic timp de 23 de ani la Ministerul Afacerilor Străine, respectiv profesor de drept internațional și de istorie economică la Universitatea din Niamey. În 1972 a obținut doctoratul de stat cu o tează de filosofie a istoriei la Sorbona, iar din 1984 este secretar general al Casei Românești de la Paris, până în 1990, când revine în România.

În România, Neagu Djuvara a cunoscut celebritatea după vârsta de 70 de ani. Erudiția, experiențele sale împletite cu umorul i-au cucerit pe conaționalii săi, un număr semnificativ dintre aceștia reprezentând chiar publicul tânăr.

Printre cele mai populare cărți ale lui Neagu Djuvara se numără: „O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri”, „De la Vlad Țepeș la Dracula vampirul”, „Amintiri din pribegie”.

Neagu Djuvara s-a născut într-o familie cu origini aromâne din partea tatei și aristocrate, din partea mamei. Iscoricul s-a tras din boieri vechi, Grădiștenii, fiind înrudit cu marii familii boierești: Basarabii, Cantacuzinii, Mușatinii, Brâncovenii, Ghiculeștii.

Neagu Djuvara obișnuia să-și serbeze ziua de naștere de două ori pe an, pe 18 august, potrivit calendarului vechi și pe 31 august, conform noului calendar.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top