Now Reading
Anexarea Transilvaniei la Ungaria, imposibilă în opinia lui Lucian Boia: „Este o ficțiune”

Anexarea Transilvaniei la Ungaria, imposibilă în opinia lui Lucian Boia: „Este o ficțiune”

Din 1990 până în prezent, politicienii românii aruncă în spațiul public tot felul de declarații, care mai de care mai fanteziste. Nu-i costă nimic. Evident, miza este electorală, masele reacționează de regulă sub impuls, emoțional. Asta se întâmplă și cu subiectul cu privire la Transilvania, care „se află în pericol de a fi anexată de Ungaria”. Aceeași lozincă de 30 de ani, utilizată de majoritatea partidelor politice care au fost la putere în ultimii 30 de ani. 

Istoricul Lucian Boia (76 de ani) este unul dintre intelectualii români care crede că anexarea Transilvaniei de Ungaria sau autonomia Ținutului Secuiesc sunt subiecte ce țin doar de domeniul științifico-fantastic. Lucian Boia a venit cu argumente pertinente în acest sens.

Scriitorul editurii Humanitas și-a exprimat punctul de vedere în contextul în care președintele Klaus Iohannis i-a pus la zid pe social-democrați, după ce ar fi încercat „să dea Ardealul ungurilor”.

Lucian Boia / Foto: Matei Buta

Lucian Boia: „Este o simplă ficțiune”

Cred că acestea sunt lucruri de interpretat prin prisma anului electoral în care suntem sau de care ne apropiem, pe fundalul unei solicitări care nu e de ieri, de alaltăieri, e de destulă vreme, a unor maghiari, privitoare la autonomia Ținutului Secuiesc. Nimeni nu s-a referit la vreo autonomie a Transilvaniei sau la o desprindere a Transilvaniei de România.

Asta, în măsura în care cineva ar mai crede în așa ceva, e o simplă ficțiune, pentru simplul motiv că realitatea demografică a Transilvaniei este de asemenea natură încât, chiar daca prin absurd Ungariei i-ar oferi cineva – cine să-i ofere? – Transilvania, Ungaria ar trebui să o refuze.

Elementul românesc de la Unirea din 1918 și până astăzi s-a tot consolidat în Transilvania. În ultimul recensământ al Imperiului Austro-Ungar din 1910, populația de limba maghiară a Transilvaniei – criteriul era limba, nu etnia, în recensămintele respective – se ridica cam la 30%. Ungurii aveau o majoritate absolută în mediul citadin, românii erau foarte puțini la orașe. Acum, populația maghiară a scăzut chiar puțin sub 20% și orașele sunt toate predominant românești, mai puțin câteva orașe din Harghita și Covasna.

Mesajul lui Klaus Iohannis cu privire la „tentativa PSD de a ceda Transilvania lui Viktor Orban” [VIDEO]

Lucian Boia: „Lucrurile nu mai au cum să fie întoarse”

A evoluat situația demografică a Transilvaniei foarte mult în favoarea românilor și lucrurile nu mai au cum să fie întoarse.

Dacă ungurii ar pune mâna pe Transilvania – sunt în plină ficțiune aici – ar trebui să își facă de lucru cu o populație românească în cea mai mare măsură. Or, românii, care erau cam 57% în perioada interbelică, se apropie acum de 80%. Transilvania a fost puternic românizată. Ea avea și înainte o populație românească majoritară, dar acum majoritatea e mult mai mare.

Chestiunea asta nu poate fi interpretată decat în plan politic, sunt lovituri politice date dintr-un motiv sau altul, dar nu rezistă o asemenea schemă câtuși de puțin. Revenind la solicitarea autonomiei Ținutului Secuiesc, aici ungurii au tot insistat, românii bineînțeles că nu sunt de acord, Constitutia nu lasă nicio posibilitate de realizare a unui asemenea proiect.

Situația din Ținutul Secuiesc, total diferită de cea din Catalunia

Pe de altă parte, nu ar trebui să mințim, spunând, cum i-am auzit pe unii sau pe alții, că Uniunea Europeană nu cunoaște sau nu agreează autonomiile pe criterii etnice. Asta nu este adevărat. Ne putem uita și la Spania: ce s-a întâmplat în Catalunia nu s-a referit la autonomie, Catalunia voia independență, fiindcă autonomia provincială o au de mult timp. Catalunia, ca și celelalte regiuni din Spania, are propriul Parlament regional, un guvern.

Ce nu îmi place mie e manipularea, si în privința pandemiei actuale, și în privința autonomiei pe criterii etnice„, a declarat Lucian Boia într-un interviu pentru Ziare.com

Lucian Boia: „Anexarea Transilvaniei ar fi o nenorocire și pentru România, și pentru Ungaria”

În cazul în care Ungaria ar anexa Transilvania, ar fi „un cadou otrăvit”, menționează Lucian Boia. În acest condiții, acest scenariu rămâne doar fantezist, o strategie politică de manipulare a maselor.

„Eu nu știu ce este în capul lui Viktor Orban, dar sunt convins că dacă are cât de cât rațiune politică și pare a fi un om inteligent, indiferent de orientările politice care sunt mai puțin convenabile, nu se poate gândi la anexarea Transilvaniei.

Asta e o imposibilitate și ar fi o nenorocire și pentru România, dar o nenorocire mai mare pentru Ungaria. Ar fi un cadou otrăvit, dar suntem în plină ficțiune.

Pur și simplu s-au dat niște lovituri politice, prin invocarea Transilvaniei și a Ținutului Secuiesc. Să nu ne isterizăm pe teme care nu reprezintă mare lucru, ci doar demonstrații politice”, a mai declarat Lucian Boia pentru sursa citată.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top