Now Reading
Afacerile românești, puse la pământ de restricțiile COVID. Adrian Negrescu: „Rănile provocate de măsurile aberante luate de autorități vor avea nevoie de ani de zile pentru a se vindeca”

Afacerile românești, puse la pământ de restricțiile COVID. Adrian Negrescu: „Rănile provocate de măsurile aberante luate de autorități vor avea nevoie de ani de zile pentru a se vindeca”

Cunoscutul analist economic Adrian Negrescu întărește îngrijorările cu privire la anul 2022, pe care-l numește „un an al supraviețuitorilor”.

„Anul 2022 ar trebui sa fie anul reformelor dar, din păcate, s-ar putea să fie anul contrastelor. Anul în care vom constata o accentuare a diferenței dintre prețuri și salarii, dintre dinamica sectoarelor economiei (unele pe plus, altele pe minus), dintre sectorul public (care nu a suferit efectele crizei) și cel privat, între promisiuni și realitate.

Va fi un an în care, din păcate, consumul – principalul motor al economiei – va începe să dea rateuri pe fondul efectelor creșterilor de prețuri din sectorul energetic. Un an în care am putea experimenta stagflația, adică o creștere economică redusă sau stagnare economică într-o combinație letală cu creșterile de prețuri – cel mai negru scenariu din punct de vedere economic pentru că investitorii vor pune pe hold investițiile și vor opera noi ajustări de bugete, de personal”, a declarat Adrian Negrescu pentru CasinoInside.ro.

 

Adrian Negrescu: „Modul haotic în care s-au impus restricțiile generate de pandemie a făcut mult rău economiei”

 

Analistul avertizează asupra impactului sever asupra economiei pe care l-au avut restricțiile aberante impuse de Guvernul României, în contextul COVID.

„Modul haotic în care s-au impus restricțiile generate de pandemie a făcut mult rău economiei, sectoarelor dependente de consum. Multe dintre măsuri au fost luate impulsiv, fără studii de impact, fără o logică economică, iar rezultatele s-au văzut – peste 1 milion de joburi pierdute in 2020, recuperate doar parțial în 2021, peste 100.000 de firme închise, falimente și insolvențe pe bandă rulantă. Economia românească, una extrem de fragilă din punct de vedere financiar, a avut puternic de suferit, iar rănile provocate de măsurile aberante luate de autorități vor avea nevoie de ani de zile pentru a se vindeca.

Apetitul investitorilor, mai ales în HORECA și celelalte domenii legate de zona de fun, a scăzut aproape de zero, iar șansele ca, de exemplu, industria jocurilor de noroc să revină la nivelul dinainte de pandemie sunt destul de reduse. E nevoie de un cadru predictibil, de măsuri asumate de sprijinire a sectoarelor care au avut de suferit, de impulsionarea prin facilități fiscale ale acestor domenii care contribuie în mod puternic la revenirea consumului, principalul motor al economiei”, a punctat Negrescu.

 

Adrian Negrescu, despre greșelile politicienilor români aflați la guvernare: „Capitalul autohton a fost blamat, ignorat, mărginit și trecut prin furcile caudine”

 

În timp ce marile companii străine, multinaționalele (n.r. – din domenii precum retail, banking, IT, HORECA, pharma etc.) ce generează venituri în România și nu plătesc impozite în țara noastră, mediul business autohton a fost neglijat aproape complet de guvernanți, avertizează Negrescu.

„Printre marile greșeli ale României ultimilor 20 de ani se află modul absolut revoltător în care a gestionat problema atragerii investițiilor, mai ales a celor cu capital românesc. Capitalul autohton a fost blamat, ignorat, mărginit și trecut prin furcile caudine ale controalelor fiscale.

A doua mare greșeală a fost ignorarea capitalului uman, a menținerii angajaților în România, a susținerii companiilor care creează locuri de muncă. Autoritățile s-au întrecut în a împovăra mediul de business cu tot felul de taxe pe muncă, în a fiscaliza excesiv tot ce ține de resursa umană. Iar rezultatele se văd acum. E o adevărată misiune imposibilă să deschizi o firmă cu peste 100 de angajați, când taxele pe salarii reprezintă peste 45% din costuri. Mai mult, dincolo de taxarea excesivă, firmele care au ales să își pregătească singure angajații, să îi specializeze, au fost ignorate, nu au beneficiat de niciun ajutor, iar efectele le vedem acum în scăderea abruptă a numărului lucrătorilor specializați din economie.

Am ajuns să importăm forță de muncă din străinătate pentru că n-am fost capabili să ne-o formăm pe cea autohtonă, iar cei care au vrut să își pregătească angajații n-au fost sub nicio formă sprijiniți. Un exemplu este propunerea privind o lege a leasingului de personal, pe modelul practicat în alte țări, care din păcate a fost ignorată de politicieni”, a mai punctat Negrescu.

 

Adrian Negrescu: „2022 va fi anul supraviețuirii. Un nou val de restricții pandemice ar putea fi lovitura de grație”

 

Mediul business din România ar putea fi distrus total, dacă Guvernul va impune noi restricții.

„Un nou val de restricții pandemice ar putea fi lovitura de grație, bomboana pe colivă pentru multe business-uri din România, din toate domeniile. Restricțiile, combinate cu valul uriaș de scumpiri din zona de energie, utilități, carburanți și materii prime, vor spulbera, practic, sute de mii de firme, iar impactul economic și social va fi unul uriaș. Sper, totuși, ca autorităților să le vină mintea cea de pe urmă și să înțeleagă că restricțiile și iureșul inflaționist riscă să ducă România în stagflație dacă nu chiar în recesiune.

Anul 2022, așa cum spuneam, va fi anul supraviețuirii. Avem tot mai mult senzația că suntem actori într-un reality show – Supraviețuitorii, în care fiecare scapă cum poate, atât la nivel individual cât și la nivel organizațional. Într-o astfel de criză, restructurarea business-ului este cuvântul de ordine. Pentru cei cu lichidități reprezintă o oportunitate, pentru că vor putea câștiga cote de piață, vor putea prelua business-uri fragile (…), a conchis analistul.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top