Now Reading
Adrian Severin, fost ministru de Externe, explică declinul moral și economic al SUA: „A preluat modelul URSS și a devenit campioană la ideologizare și militarizare”

Adrian Severin, fost ministru de Externe, explică declinul moral și economic al SUA: „A preluat modelul URSS și a devenit campioană la ideologizare și militarizare”

În ultimele decenii și mult mai vizibil în ultimii ani, în special în administrațiile Partidului Democrat, Statele Unite au confirmat o direcție pentru menținerea supremației mondiale, în antiteză cu valorile americane originale, care au la temelie concepte precum libertatea prosperitatea. Adrian Severin, fost ministru de Externe al României, a realizat o imagine de ansamblu a SUA, mai precis a analizat declinul moral și economic american, într-un editorial.

SUA simte că pierde pământul de sub picioare, pe fondul ascensiunii impresionante a Chinei, susține Severin. Astfel, Administrația de la Washington, în cazul de față Joe Biden, apelează la diverse tertipuri pentru a se menține în frunte sau cel puțin, pentru a evita o ciocnire prea dură cu solul. Printre strategiile Casei Albe se numără promovarea ideologiilor extremiste, respectiv crearea unor probleme sociale artificiale – BLM și implicarea în războaie. O analiză a mandatelor democraților Barack Obama și Joe Biden poate confirma aceste aspecte.

„Ordinea globală americană este în declin, pentru că și-a atins limitele istorice. SUA nu mai pot oferi ceea ce lumea creată de ele în mod firesc și legitim îi cere. 

Confruntate cu acest fenomen asemenea altor ‘imperii necesare’ ajunse în momentul dureros al ‘dispariției legice’, SUA au ca soluție optimă renunțarea la pretențiile hegemonice – imperiale și asocierea cu puterile emergente – în prezent cele asiatice, în special China, pentru a le asista în procesul lor de elevare – inclusiv sprijinind proiectul unității naționale chineze și astfel ar putea participa, în condiții neconflictuale, la definirea și negocierea ordinii globale post-americane, insuflându-i acesteia respectul pentru propriile exigențe.

Alternativa la o asemenea conduită este războiul; care începe prin a fi rece, pentru a se termina cu o febră globală. În condițiile lumii interdependente și hiper-tehnologizate de astăzi, orice confruntare nu poate fi decât ‘mondială’ – ea antrenând inclusiv statele care nu au capacitatea de a-i face față – precum România și nici interesul de a se implica în luptă. Confruntarea pot fi și ‘totală’, adică așa-zis ‘hibridă’ – se duce cu mijloace militare și civile, fizice și psihologice, economice și culturale, materiale și ideologice etc”, a declarat Adrian Severin.

 

Adrian Severin: „În prezent, confruntarea este între o putere decadentă, SUA și o putere emergentă, China”

 

În editorialul său, fostul ministru a explicat cum a jucat SUA din punct de vedere geostrategic relațiile cu Europa. În plus, autorul a subliniat faptul că abordarea ‘progresistă’ a Americii are puternice caracteristici din cea a URSS-ului, din perioada Lenin și Stalin.

„Astăzi, America a luat locul fostelor imperii europene, ca putere conservatoare, ea nemaifiind promotorul unei noi ordini, ci apărătorul unei ordini vechi, obosite, epuizate istoricește – inclusiv ca urmare a unei prea îndelungate perioade de timp în care cheltuielile militare le-au depășit cu mult pe cele dedicate dezvoltării economice și justiției sociale, în contradicție cu ordinea nouă propusă de noua super-putere emergentă, China. 

În mod ironic, acest conservatorism este numit ‘progresism’, el încercând a fi consacrat printr-o așa-zisă ‘Mare Resetare’, care nu este nimic altceva decât o revoluție mondială de tip ghepardian, respectiv o mișcare concepută în așa fel încât totul să se schimbe, pentru ca totul să rămână neschimbat. 

Pe de altă parte, în timpul Războiului Rece, principalul adversar al SUA a fost o altă super-putere emergentă, URSS/Rusia sovietică, deci aveam de a face cu lupta între două puteri în ascensiune. În prezent, confruntarea are loc între o putere decadentă, SUA și o putere emergentă, China. Pentru a contracara cu succes pretențiile Kremlinului, Casa Albă s-a aliat cu fostele imperii europene – englez, francez, german etc. Această alianță transatlantică devenită alianță a fostelor puteri globale, care, asemenea tuturor căsătoriilor între soți nevoiași, scârțâie din toate încheieturile, se confruntă astăzi cu alianța dintre super-puterea în ascensiune, care este China, și fostele imperii euro-asiatice – țarist, otoman, persan”, a mai punctat Severin.

 

Adrian Severin: „SUA a preluat vechea strategie sovietică, repudiată acum de Rusia și China”

 

Trendul #PoliticallyCorrect este doar o strategie de manipulare în masă, o componentă importantă a ideologiei promovate de Partidul Democrat, cu Joe Biden vârf de lance.

„Ambiționându-se să rămână, în ciuda epuizării istorice, o putere de mâna întâi și refuzând să se asocieze puterilor emergente și aliaților lor, fie aceștia și conjuncturali, pentru a fi cofondator al ordinii mondiale post-americane SUA au preluat, inevitabil vechea strategie sovietică, repudiată acum de Rusia – cât și de China și ceilalți actori euro-asiatici. Astfel, SUA sunt azi campioane ale ideologizării și militarizării. Adoptarea acestora a impus globalismul, ca instrument de afirmare a unicității setului de ‘valori’ americane și dogmatismul cultural – ‘corectitudinea politică’/#politicallycorrect, ca mijloc de excludere a oricăror modele de viață și organizare diferite.

Ca și în cazul defunctei URSS, America de azi își construiește alianțele pe temeiuri ideologice. Președintele Biden invită la un Summit al Democrației doar statele care împărtășesc agenda geostrategică americană. Asta în condițiile în care libertatea de expresie, criteriu esențial al democrației reale, este îngrădită în SUA și, sub influența ei, în statele partenere, cu sprijinul administratorilor de rețele sociale controlate de entități americane – Google, Facebook, YouTube.

Nu este de mirare că la Summit nu sunt chemate Ungaria și Polonia, suveraniste, antiglobaliste, tradiționaliste și multilateraliste, dar sunt invitate Coreea de Sud și Taiwanul, entități cu performanțe democratice discutabile. Absența Arabiei Saudite dintre invitați nu se explică prin intențiile de a sancționa derapajele acesteia de la respectul regulilor democrației, ci prin lipsa ei de relevanță în războiul Americii cu China, dovedind reducerea interesului SUA pentru Orientul Mijlociu și lumea arabă. 

De asemenea, principiul majorității și al deciziei majoritare, esențial pentru mecanismul decizional democratic, a fost răsturnat pentru a privilegia tot felul de minorități, multe constituite pe criterii potrivnice naturii sau logicii. În atari circumstanțe, alegerile libere și-au pierdut valoarea, dacă nu cumva au devenit indezirabile. Farsele electorale ale ultimelor alegeri electorale americane o confirmă”, a mai avertizat diplomatul.

 

Adrian Severin: „Internaționalismului comunist îi ia locul globalizarea culturală, circumscrisă în ‘corectitudinea politică'”

 

Din aceste motive, neomarxismul implementat în SUA, preluat de alte state occidentale, reprezintă o realitate, nu doar o simplă etichetă, susține Severin.

„Internaționalismului comunist îi ia locul globalizarea culturală, după cum am mai spus, circumscrisă de ‘corectitudinea politică’, impusă cu forța armelor. În ultimă instanță, o asemenea ideologizare, făcând dificil, dacă nu imposibil compromisul politic – căci în materie de dogmă toată lumea are dreptate, întrucât nimeni nu are dreptate, face inevitabilă recurgerea la confruntarea armată și, în pregătirea ei, la militarizarea politicului. 

Unul dintre principalele fenomene ale istoriei mondiale ale acestui început de secol XXI este sovietizarea SUA. Dacă Lenin cerea ca întreaga putere să fie dată sovietelor de muncitori și soldați, profeții neomarxismului transatlantic acceptă ca ea să fie transferată sovietelor de LGBTQ-iști, de #reziști și BLM-iști, precum și complexului militar industrial. 

Aceasta, în timp ce Europa și în special Europa centrală și orientală, altădată invadată de marxismul răsăritean venit pe tancuri rusești, se vede acum asaltată de neomarxismul purtat de rachetele americane”, a mai avertizat Severin.

 

Adrian Severin: „SUA caută confruntarea globală ca pe o ieșire din propria sa criză națională”

 

Pe fondul ascensiunii Chinei, a parteneriatului cu Rusia, India, dar și state precum Brazilia și Africa de Sud (n.r. – alianța BRICS), America ar putea fi amenințată de o coeziune care va mai include și Turcia, respectiv Iran. Astfel, la nivel global, geopolitica va cunoaște schimbări radicale, în următorii ani.

„Reacția neo-imperială euro-asiatică. Acesta este al doilea fenomen major care caracterizează noua situație strategică globală. Al treilea este ridicarea Chinei ca principală superputere globală. 

Asocierea urmașilor vechilor imperii orientale, Rusia (imperiul țarist), Turcia (imperiul otoman) și Iranul (imperiul persan), în vremurile lor de glorie aflate în raporturi de rivalitate, constituie reacția la politica SUA, care caută confruntarea globală ca pe o ieșire din propria sa criză națională și internațională”, a notat Severin.

_

Adrian Severin, pentru revista Lumea.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MrNews.ro - Actualitate, entertainment și educație masculină.

___

© 2019-2020 MrNews.ro. Toate drepturile rezervate. 

Informaţiile publicate de MrNews.ro pot fi preluate doar cu citarea sursei + link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Scroll To Top