3 reguli anti-anxietate cu efect sigur. Cum să rămâi sănătos mintal în izolare

Fondator & editor
Probabil că n-ai analizat prea mult termenul de „distanțare socială”. Nu ai avut motive să o faci, însă acum e momentul să știi cum să o gestionezi. Pe termen lung, distanțarea socială prin izolare sau carantină poate determina apariția anxietății, dacă nu te adaptezi condițiilor de criză.
Pentru că suntem bărbați, avem datoria de a ne menține fizicul și psihicul tare, cât și pe cel al apropiaților, dacă locuim împreună cu soția, iubita, copiii. Unii sunt tentați să spună că se simt ca la pușcărie. Nimic mai fals. În rândurile ce urmează, vom prezenta câte lucruri benefice îți stau la dispoziție pentru a trece cu bine peste măsurile specifice situației de criză.

Fă-ți ordine în minte!
Distanțarea socială nu este un prilej de a vegeta, de a prinde rădăcini sub plapumă. Pentru a evita această cale, e nevoie de ordine, deci de un program zilnic, pe care ți-l poți nota în agendă. Chiar dacă stai închis în casă, asta nu înseamnă că nu-ți poți crea o rutină zilnică.
E momentul potrivit pentru a-ți dezvolta talentele native și, de ce nu, pentru a-ți descoperi noi pasiuni pe care, după încheierea situației de urgență, le vei putea monetiza. Mintea trebuie să-ți funcționeze în continuare la turație maximă, așa că citește din cărțile „uitate” în bibliotecă. Și creierul, dar și restul corpului trebuie stimulate, așa că fă-ți un plan de antrenament. Fie cu greutatea corpului, fie cu echipamentul basic din dotare.

N-ai timp de stări anxioase și depresii. O situație de urgență de un bun prilej de a trage tare în direcția pe care ai neglijat-o până acum. Profită!
![Foto: Pinho [Unsplash.com]](https://mrnews.ro/wp-content/uploads/2020/03/tv.jpg)
Consumă inteligent informațiile din mass-media!
Altfel spus, nu deveni sclavul buletinelor de știri. Orele întregi petrecute în fața ecranelor reprezintă de fapt o altă stare vegetativă.
Atenție la canalele media pe care le consumi și mai ales, la timpul pe care-l petreci în fața ecranelor. Aici vorbim și de buletinele de știri de pe TV și de știrile livrate în online. Este benefic pentru starea ta mentală să-ți iei doar informațiile esențiale din mass-media.
Unele instituții media amplifică la maximum evenimentele globale, unele sunt instrumente de propagandă și de fake news, altele sunt mai detașate și profesioniste. Oricum ar fi, buletinele de știri sunt pline cu „subiectul-vedetă”. Zvonuri, opinii, analize, declarații… Expunerea timp de ore întregi în fața informațiilor alarmante transmit o stare de neliniște privitorului, ceea ce poate conduce treptat, la o stare de anxietate și la neglijarea altor activități care i-ar putea aduce beneficii în diferite planuri.
Informațiile esențiale le poți culege în câteva minute la începutul sau la sfârșitul zilei. În cazul unei urgențe majore, precum o invazie zombie, sună RO-Alert sau mai rapid, țipetele vecinilor, deci stai chill!

Păstrează legătura cu persoanele apropiate!
Skype, Zoom și Facebook Messenger… Include în rutina zilnică timp pentru a conversa cu persoanele apropiate, fie prin intermediul aplicațiilor de tipul celor menționate, fie prin intermediul telefonului mobil.
Sentimentul de unitate între tine și membrii familiei, respectiv a prietenilor este extrem de important, indiferent dacă vorbim despre vremuri de criză sau nu. Dacă până acum ai găsit scuze că timpul nu-ți permite să vorbești mai des cu părinții sau cu frații tăi, acum este momentul să recuperați din timpul pierdut.
_
Extra: Păstrează o ținută îngrijită și respectă ritualul mesei. Mai exact, nu sta în izmene de dimineața până seara și nu mânca în pat, ci la masa destinată special pentru asta. Asta înseamnă organizare și focus, care respinge orice fel de anxietate.
Fondator & editor