15 cărți pentru o cultură generală mai bogată

Un om viu înseamnă o minte și un corp aflate într-un continuu progres. Mai precis, îți pui mintea în mișcare pentru a deveni mai deștept și corpul, pentru a fi puternic, ager și sănătos. În cadrul acestui articol ne vom referi strict cu privire la primul aspect. O minte într-o continuă dezvoltare presupune, printre multe altele, îmbogățirea culturii generale, motiv pentru care ți-am pregătit o listă cu 15 cărți care merită aprofundate.
- Pentru mai multe informații + achiziționarea cărții, poți da click pe titlu.
Introducere în știința politică – Cristian Preda
Unii tratează cu dezinteres domeniul politic. Spun că este plin de scandaluri și tot felul de mizerii. Dar înainte de toate, pentru a manifesta dezgustul față de politică, trebuie aprofundată, cel puțin la nivel elementar. Pentru a emite anumite judecăți, e nevoie de înțelegerea unor fenomene. Cartea aceasta te ia de la zero și-ți explică exact ce înseamnă un guvern, o ideologie politică și așa mai departe. Prin evenimentele prezentate în mass-media, politica nu arată deloc bine, știm, însă deciziile politice ne guvernează viața de zi cu zi. Așadar, iată un motiv suficient de bun pentru care este obligatoriu să înțelegem politica.
O scurtă istorie ilustrată a românilor – Neagu Djuvara
Regretatul Neagu Djuvara este unul dintre istoricii care știe să prezinte într-un mod foarte plăcut faptele pe care probabil fie nu le-ai reținut, fie nu ți-au fost prezentate la școală. Cunoaștea originilor tale este esențială, iar această carte te ajută să-ți stabilești excelent reperele istorice, indiferent dacă ești un începător, intermediar sau un specialist în domeniu.
Dezastre și accidente. Ghid practic de supraviețuire – Rich Johnson
Este o carte pe care orice bărbat trebuie să o aibă în bibliotecă. Așa cum îi spune și numele, te pregătește pentru condiții extreme: de la foc, la gheață, tratarea rănilor, protejarea familiei, inclusiv sfaturi practice pentru situații care pot apărea intempestiv, în viața de zi cu zi.
1000 de erori din cultura generală – Christa Poppelmann
Un mod distractiv de a-ți îmbogăți cultura generală. Practic, vei fi cu un pas în fața celorlalți, care fie trăiesc cu niște repere false, fie sunt cu totul pe dinafară.
Despre toate, pe scurt. De la Big Bang la ADN – Bill Bryson
O istorie ingenioasă și antrenantă a universului, Pământului, vieții și omului, o poveste care merge de la Big Bang, până la apariția civilizatiei și la noi, cei de astăzi. O carte scrisă într-un mod foarte relaxat, care stârnește curiozitate și nu plictisește prin utilizarea unor termeni tehnici.
Istoria francmasoneriei – Albert G. Mackley
Mulți invocă termenul „francmasonerie”, puțini știu de fapt ce înseamnă. Cartea de față te ajută să poți oferi mai mult decât o simplă definiție, prezentându-ți istoria și personajele cheie.
Strania istorie a comunismului românesc. Și nefericitele ei consecințe – Lucian Boia
Comunismul este perioada din istoria României cea mai fascinantă probabil, în special în rândul tinerilor, invocată mai des în spațiul public decât perioada dacilor. Cartea lui Lucian Boia povestește cu date precise și umorul caracteristic cele mai importante evenimente din perioada 1945-1989, punând accent pe paradoxurile perioadei comuniste, sub comanda lui Dej și Ceaușescu.
Marea carte a inumanității. O istorie a ororilor în 100 de episoade – Matthew White
Lumea în care trăim este rezultatul multor războaie și atrocități. Matthew White a scris o carte despre episoadele macabre ale omenirii. Dacă-ți plac poveștile, este o alegere perfectă, pentru că așa cum spune și Adrian Cioroianu, „istoria este cea mai frumoasă poveste pentru oamenii inteligenți”.
Psihologia mulțimilor – Gustave Le Bon
„Psihologia mulțimilor”, scrisă la sfârșitul secolului XIX, este una dintre lucrările de referință din zona psihologiei, o analiză a problemelor inconștientului colectiv și a comportării mulțimilor. Gustave Le Bon este considerat creatorul disciplinei psihologiei sociale. Teoriile sale se aplică perfect și astăzi.
Fotograful creator – Andreas Feninger
Aproape oricine are la îndemână un telefon cu o cameră super-performantă. Pentru că nu doar unealta trebuie să o deții, ci și tehnica, Andreas Feninger explică excelent bazele fotografiei, într-o carte de referință, bună de citit și de păstrat în biblioteca fiecărui fotograf amator sau profesionist.
Clubul Bilderberg – Cristina Martin
Conducerea unui stat sau chiar a lumii nu presupune doar ceea ce se vede la suprafață. Există mulți naivi care trăiesc cu această concepție. Clubul Bilderberg este o entitate aflată în umbră, care știe foarte bine când și cum să apese butoanele. Merită aprofundată.
Istoria declinului și a prăbușirii Imperiului Roman. O antologie: de la apogeul Imperiului până la sfârșitul domniei lui Iustinian – Edward Gibbon
Nu există un argument mai puternic pentru a studia istoria Imperiului Roman decât faptul că a fost cel mai puternic din lume, cu o forță absolut uriașă, ale cărui efecte se văd și astăzi.
Spartanii. O istorie legendară – Paul Anthony Cartledge
Probabil că ai văzut filmul. A fost bun, dar hai să vedem ce spun și istoricii, care dezvoltă pe larg aspectele sociale și politice ale poporului plin de eroi războinici, de la ascensiune până la decădere. Autorul vorbește despre totalitarismul lui Leonidas, influența poporului spartan, diferențele față de atenieni și multe alte aspecte fascinante ale culturii Greciei antice.
Sapiens. Scurta istorie a omenirii – Yuval Noah Harari
O carte captivantă, provocatoare și celebră, care nu mai are nevoie de nicio prezentare.
Economia pe înțelesul tuturor – Lucian Anghel
Mecanismele economiei trebuie înțelese, din moment ce trăim într-o societate în care plătim sau încasăm salarii și plătim impozite la stat. Cartea de față îți prezintă într-un mod plăcut bazele economiei, pentru a te putea orienta în viața de zi cu zi și a emite opinii pertinente.