10 caracteristici ale unui om puternic. Verdictul psihologilor

Oamenii de succes au câteva caracteristici în comun. Indiferent de domeniul în care performează, au niște trăsături mentale care-i ajută să-și atingă obiectivele, indiferent de presiunea factorilor externi. Mai multe analize ale psihologilor au dezvăluit de-a lungul timpului ce au în comun, de fapt, oamenii puternici.
Iese din zona de confort
Deseori ai auzit expresa de „a ieși din propria bulă”. Ești un tip sedentar și ai mult timp la dispoziție? Fă-ți abonament la sală și urmează cu regularitate un program de antrenament și de nutriție. Ești mulțumit de condiția fizică? Ia-ți și o ședință săptămânală de box sau apucă-te de o activitate în aer liber! Ai învățat bine engleza? Învață și franceză! Te-ai săturat să lucrezi la patron? Pune-ți în aplicare visul și începe o afacere, asumă-ți riscul! O altă vorbă spune că „viața ta începe abia atunci când ieși din zona de confort”. Spune bine, pentru că astfel, omul puternic își depășește fricile, își crește stima de sine și devine mai fericit – scopul vieții, de altfel.
Nu se dă bătut
Consecvența este o condiție obligatorie în drumul spre succes. Misiunea unui om puternic este mereu dusă până la capăt. Dacă nu duce misiunea până la final, trăiește cu frustrarea abandonului. Odată atins obiectivul, vine și satisfacția.
Nu dă vina pe alții și nu se minte pe sine
Cel mai simplu este să dai vina pe sistem, pe anturaje, pe vreme sau pe „cifra destinului”. Un om puternic știe foarte bine că destinul este în mâinile sale, iar norocul nu reprezintă factorul determinant în atingerea obiectivelor. De asemenea, știe foarte bine că „norocul și-l face omul și cu mâna lui”. Un om puternic nu dă vina pe alții și nu se minte pe sine. Nu persistă în greșeală. Acceptarea greșelii și îndreptarea ei este singura soluție.
Nu permite altor persoane să decidă în locul său
Libertatea de a alege este un dar la care multe dintre generațiile de dinaintea noastră nici măcar nu puteau visa. Trăim în secolul vitezei, iar deciziile trebuie luate rapid și eficient. Un om puternic analizează lucid avantajele și dezavantajele. Se consultă cu oamenii din jur când este nevoie, dar părerea lui este cea mai importantă. Destinul său este în joc, deci decizia îi aparține.
Urmează un plan
Un om puternic ia totul pas cu pas. Calea cea mai scurtă nu este neapărat cea mai bună. Meticulozitatea este relativă, de la un om la altul, însă o bună organizare este imperativă, atunci când vine vorba despre activități și proiecte pe termen mediu și lung, indiferent dacă este vorba despre cele din plan personal sau profesional.
Nu-și plânge de milă
În mod inevitabil, în viață există momente de bucurie, dar și insuccese. Un om puternic fructifică eșecul, învață lecția și merge mai departe. Înfrângerea o percepe mai degrabă ca pe o oportunitate. Dacă și-ar plânge prea mult de milă, asta nu l-ar ajuta, ba din contră. Știe că inacțiunea îl menține în nociva zonă de confort.
Pune accentul pe ceea ce are
În general, oamenii puternici sunt echilibrați din punct de vedere emoțional. Nu fac excese, observă lucrurile pe care trebuie să le îmbunătățească și fructifică la maximum ceea ce au. Nu se concentrează pe lipsuri, nu-și minimizează șansele și nu-și plâng de milă.
Nu trăiește în trecut
Trecutul nu are valoare pentru un om puternic. Viitorul și mai ales prezentul sunt cele care contează.
Își alege atent anturajele
„Spune-mi cu cine umbli, ca să-ți spun cine ești”. Partenerul de viață, prietenii și cunoștințele spun multe despre noi. O relație apropiată cu un individ înseamnă valori, hobby-uri, obiective comune și de multe ori, o inteligență pe același palier. Oamenii puternici nu se lasă trași de anturaje, ci sunt autonomi și asumați. Acționează independent, iar cu persoanele care corespund standardelor, leagă relații mai profunde.
Nu se pierde în detalii
Un om puternic vânează peștii mari, nu lasă nimic la voia întâmplării și reușește să-și mențină focusul până la capăt, fără să pună un mare preț pe critici și laude. Un om puternic știe că a te concentra pe laude prea mult poate conduce la o stare de euforie și la abaterea de la scopul propus.